Завршени II "Теодорини дани"

Након што је првог дана манифестације отворена изложба посвећена манастиру Манасија и вишедеценијском истраживању и заштити овог споменика културе највише вредности, у наставку програма "Теодорини дани" организована је промоција издавачке куће Академска књига, а затим и предавање проф. др Радивоја Радића на тему Византија и Немањићи, као и књизи коју је објавио - Откуцији прошлости (Цртице из прохујалих времена). О Академској књизи говорила је Бора Бабић, директорка и главна уредница ове издавачке куће.

"Ова књига пред читаоце доноси текстове популарне науке у којима се говори о занимљивим догађајима из средњовековне историје, сличним легендама али који су се заиста збили. Мислим да таква врста историјске литературе недостаје на нашем тржишту, јер једно су научне, озбиљне књиге које се пишу за једну херметичну публику, а недостају ове које су више читљиве. Трудиом сам се да читаоцима који не знају ништа из историје приближим ове теме и оне им постају јасније. Ради се о двадесетак краћих прича о разним догађајима, гаранзујем занимљивост и, наравно, веродостојност. Наша публика тражи такву врсту литературе, посебно што код нас постоји снажно интересовање за средњовековну историју, о ива књига служи њеној популаризацији", рекао је аутор представљајући Откуцаје прошлости. Проф. др Радивој Радић, иначе, своје занимљиве текстове већ дуже времена објављује и у популарном Политиком забавнику.

Књигу проф. др Радића објавила је издавачка кућа Академска књига, основана 2006. године и коју уређује Бора Бабић.

"Од оснивања, а сада смо већ пунолетни, објавили смо неколико стотина наслова, пре свега из друштвених, хуманистичких наука, али и много књига из области лепе књижевности. Објављујемо велике европске писце који су добили вредне награде, посвећени смо и региону и нашим писцима из суседних земаља. Остварили смо изузетну сарадњу са издавачком кућом Форум, чак смо ове године покренули заједничку едицију која се зове 'Мустра' и која ће објављивати мађарске писце на српском језику", рекла је Бора Бабић.

"Теодорини дани" донели су и концерт Дечијег хора црквене општине новосадске, који је одржан у Гимназији "Жарко Зрењанин". Хором је дириговала Милица Грубишић, уз музичку пратњу Надице Вукосављев и Золтана Вегшеа. Деца су певала песме духовног садржаја и песме о Косову и Метохији. Концерту је присуствовао и протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први.

Yuotube канал Епархије бачке

foto: Eparhija bačka

"Теодорини дани" завршени су приказом витешког табора - СВИБОР, организованом у холу Центру за физичку културу "Драго Јововић". Српско витешко борење донело је пред Врбашане могућност да виде како су изгледали и како су били опремљени средњовековни српски витезови, како је изгледало и како се користило разно оружје, мачеви, секире, топузи, лукови и стреле, као и како су изгледале бројне витешке игре и надметања. СВИБОР подразумева и вештине свих осталих витешких способности: јахања, пливања, верања, вежбања голоруке борбе-самоодбране и борбе широким спектром средњовековног оружја, свакодневна вежбања у сали и природи.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"