Два века Гимназије у Врбасу

Promocija monografije Gimnazije VrbasУ свечаној сали Гимназије „Жарко Зрењанин“ одржана је промоција монографије сачињене поводом обележавања двестотог рођендана ове средње школе. Монографију „Два века Гимназије у Врбасу“ израдили су професори историје Љиљана Ковачевић и Владимир Каљевић, који су на око пет стотина страна приказали историју школе, од првих дана 1809. године када је основана као Приватна латинска школа, до данас када представља стуб образовања целог региона. Према речима Љиљане Ковачевић, посао потраге за документима, подацима и другим материјалима везаним за врбаску гимназију и писања монографије трајао је више од две године.

  „Стварање монографије је текло корак по корак. Имали смо пуну подршку колега, и то не само из наше гимназије, а посебну захвалност дугујемо преводиоцима који су нам успешно превели документа са мађарског и немачког језика. Трудили смо се да обухватимо све важне људе и догађаје из историје школе. У књизи је наведено више од 10.000 имена ученика и професора, публикоано је на стотине фотографија и чини се да смо у доброј мери успели да прикажемо живот школе у претходних двеста година“, рекла је Љиљана Ковачевић.

  Рецензију монографије урадио је проф.др Арсен Ђуровић, професор на Филозофском факултету у Београду, који је истакао да у Србији постоје само две школе старије од врбаске гимназије. „Част ми је што сам учествовао у стварању дела, јер јако мало људи добије прилику да буде део оваквог догађаја. Аутори нису имали лак задатак, а довољно је рећи да је гимназија радила под шест различитих држава, на неколико језика и у неколико различитих окружења. Све то слити у једну књигу, у један концепт, било је напорно, али чини се да је управо тај гимназијски дух који се овде снажно осети, допринео да имамо сјајан резултат тима стручњака, дело којим треба да се поноси ова средина“, рекао је др Ђуровић.

  Директор Гимназије „Жарко Зрењанин“ Светозар Вујичић захвалио се  Покрајинском секретаријату за образовање и општини Врбас који су помогли издавање монографије. „Једно од најзначајнијих места у историји нашег школства припада врбаској гимназији. Мало која образовна установа овог типа, у овом делу Европе, може да се похвали таквом традицијом, угледом и драгоценим утицајем на образовање и васпитање младих генерација, од њеног настанка до данашњих дана“, рекао је Вујичић. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"