Врбас на Геотермалном атласу

У организацији Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, у Новом Саду је представљен Геотермални атлас Војводине. У изради студије учествовале су три институције: Рударско-геолошки факултет, Геолошки институт Србије и НИС-Нафтагас, а израду је финансирао Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине. Атлас садржи графички приказ досадашњих сазнања о геотермалним карактеристикама и хидрогеотермалним потенцијалима Земљине коре на територији Војводине до дубине од 2000 метара. Врбас је на овој карти забележен са две бушотине, оном крај Центра за физичку културу “Драго Јововић” и крај старе хирургије.
  Већ дуже време потенцирамо да је геотермално подземље Војводине богато геотермалним и минералним водама, али недовољно експлоатисано. Постоје нерешени проблеми, као што су право власништва на земљишту и експлоатационо право. Атлас је први корак да се свака локална самоуправа упозна са оним чиме располаже, односно да зна све битне параметре о бушотинама на свом простору, јер је Атлас обухватио 78 бушотина до дубине од 2000 метара и описао њихове битне карактеристике, као што су проточност, температура и салинитет, односно минерализованост воде”, рекао је покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић.
  Од 78 бушотина, шест су у приватном власништву, док су остале под надлежношћу НИС-а. Свега 13 бушотина је у експлоатацији. Остале су ван употребе, конзервиране након испитивања, а један број је ликвидиран или оштећен.
  Према речима Жељка Видовића, председника општине Врбас, локална самоуправа веома је заинтересована да јој се у власништво врати земља и сви потенцијали који из тога следе, како би природни ресурси могли бити искоришћени на корист свих грађана.
  Радослав Стриковић је истакао да се “све те НИС-ове бушотине налазе на земљишту које није НИС-ово и да ће се око тих питања тек тражити решења”. “Разговоре са НИС-ом на ову тему смо започели. Постоје решења да се бушотине дају у дугорочни закуп или да се продају по реалним ценама, а наш предлог је да се бушотине врате у власништво локалним самоуправа”, рекао је Стриковић и додао да се, за разлику од домаћих, јављају компаније из Словеније, Словачке и Мађарске које су заинтересоване да улажу у експлоатацију геотермалних вода.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"