Села пуста у богатој Бачкој

Foto: PolitikaУ сеоским насељима широм Бачке има на стотине празних кућа које се нуде на продају по багателним ценама, од 3.000 до 8.000 евра. Многе су већ увелико запуштене, али има их и сасвим солидног изгледа са електричним, водоводним и телефонским прикључцима, пространим двориштима и окућницама, тако рећи усељивих. Међутим, купаца нема или су врло ретки.

– Према последњем попису, у Равном Селу има нешто више од хиљаду домаћинстава, а тренутно је најмање двадесетак напуштених кућа које, чак ни за мале паре, нико не купује. Наследници нису у могућности да их одржавају, или то не желе, тако да оне брзо пропадају а често су и на мети вандала. Село тавори, све је мање чељади, више је опела него крштења и свадбарских весеља – вајка се секретар Месне заједнице Александар Станојевић, наводећи да се овде пристојна кућа може купити по цени половног страног аутомобила.

Истоветне приче чули смо и у Куцури, Руском Крстуру, Крушчићу, Липару, Сивцу... На десетине фамилија из ових а и других мањих места на територији општина Врбас и Кула одселило се последњих година у иностранство, највише у Канаду, Мађарску и Словачку. Колико су опустела села у овом делу Бачке најбоље одсликава број уписаних ђака првака којих је – сазнајемо у школској управи – ове године три пута мање него крајем прошле деценије.

Игром судбине, немајући другог избора, у овдашњим сеоским насељима у последње време, трајно се удомљава све више избегличких и прогнаних породица. Уз финансијску подршку локалних самоуправа и Комесаријата за избеглице, а делом и властитим учешћем, купују и адаптирају напуштене сеоске куће или салаше, почињу да се баве земљорадњом и сточарством. Неки су се, попут Зорана Григоријевића, прогнаника из Призрена, брзо привикли на паорски начин живота.

– Конкурисао сам прошле године за помоћ за куповину куће у Куцури, што ми је одобрено, добио потом и нешто кредита, па ево с породицом ’пустио корене’ овде у бачкој равници. Мештани су нас изузетно лепо прихватили, добре су комшије, а село је лепо уређено – улице и тротоари су асфалтирани, водоводна, канализациона и телефонска мрежа допиру до сваког дела села. Близу нам је Врбас, а ни Нови Сад није далеко. Кад нема друге, морамо бити задовољни – вели наш саговорник.

Још педесетак избегличких и прогнаних фамилија попут Григоријевића, добило је у сеоским срединама врбаске и кулске општине, током последњих десетак година, домове с окућницама, али то ни изблиза неће оживети, бар не задуго, опустела бачка места. Старачка и самачка домаћинства нестају, некадашња моћна сеоска пољопривредна добра и земљорадничке задруге сада су у приватним рукама, велики део локалног становништва је остао без радних места, млађи свет одлази у градске средине у потрази за послом, тако да су у селима остали претежно пензионери и тек понеко веће породично земљорадничко газдинство. А како истичу у агенцијама за посредовање у продаји некретнина, чак ни на огласе власника који би своја сеоска имања, углавном наслеђена, издали у закуп или уступили некој породици на бесплатно коришћење – ретко ко се јавља.

П. Копривица
Пренето из Политике

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"