Деца из "Мултиарта" боравила у кампу на Дивчибарама

Деца и млади са тешкоћама у развоју, окупљена у Удружењу "Мултиарт", вратила су из кампа "Подржимо породицу" који је за њих и њихове родитеље организован на Дивчибарама. Вишедневно дружење у природи припремили су ФБ група "Возачи великог срца Србија" и четири удружења грађана: "Мултиарт" из Врбаса, "Маслачак" из Сомбора, "Заједно до светлости" из  Сврљига и "Сејачи среће" из Варварина.

"Заједно са сарадницима, на Дивчибарама је боравило 150 особа, смештених у осам објеката. У највећем делу присутна су била деца са аутизмом, али и са другим развојним поремећајима. Камп је трајао 6 дана, у периоду од 25. до 30. јуна. Поред деце и младих са развојним поремећајима, циљна група били су и њихови родитељи које је неопходно што боље мотивисати за интензиван рад са својом децом. Програм је подразумевао и меру социјалне подршке у смислу очувања родитељских капацитета, те превенирања измештања деце из примарних породица, односно смештаја деце и омладине у установу социјалне заштите. Зато је камп носио назив 'Подржимо породицу'.

На кампу су поред наведених удружења и породица из Врбаса, Сомбора, Варварина и Сврљига боравиле и породице из Градишке – Република Српска, Врања, Новог Сада и Књажевца. Комплетан боравак је за све учеснике био потпуно бесплатан. Родила су се многа пријатељства, разменила искуства, научиле неке нове вештине. Родитељи деце са тешкоћама су често једни другима међусобна подршка, и таква порука је такође послата са кампа.

Централни дан кампа био је 28. јун, обележавање Видовдана. После литургије у цркви Светог Пантелејмона у центру Дивчибара, парох цркве Дарко Крунић је свој деци поделио пакетиће, а дружење је настављено у порти испред цркве. У поподневним часовима истог дана посетио нас је Мото клуб 'Сораби' из Ваљева, са својим сарадницима из Италије. Деца су имала прилике да се фотографишу на моторима, друже са гостима и добила су поклоне у виду слаткиша.

У преподневним часовима организоване су спортско моторичке вежбе на полигонима постављеним у центру Дивчибара. У поподневним часовима су организоване планинске шетње, а у вечерњим заједничка припрема вечере на отвореном. Обезбеђен је ресторански ручак за све учеснике кампа, како родитељи не би губили време у смештају у припреми хране, већ сваки проведени сат на кампу користили за одмор, шетње, упознавање, размену искустава и саме програме.

Модел организације и реализације кампа је био потпуно специфичан и другачији у односу на све до сада организоване кампове. Све је организовано са минимумом средстава, уз огромну уложену енергију организатора и самих родитеља. Послата је велика порука љубави, подршке и наде. У нашем активизму 2+2 није 4, него 10, или 14. Сумирана енергија добрих људи са сличним проблемима може да промени и оно што је наизглед немогуће.

Захваљујемо се свима који су нам дали подршку за реализацију кампа. Неки људи су се чак сами јављали гледајући постове на друштвеним мрежама и понудили своје куће за смештај, донације у намирницама и слично. Све то нам је много послужило да повећамо број учесника и укључимо још неке породице. На сваком кораку смо наилазили на разумевање и љубазност. На повратку кући посетили смо у Ваљеву храм Светог Нектарија егинског. Старешина храма нас је позвао на једнодневни излет, са жељом да нас угости. Интересовање за камп је било веома велико, па уколико будемо успели да обезбедимо још нека основна средства, потрудићемо се да на Дивчибаре поведемо још једну групу деце и родитеља ове године. То више није само наша жеља, већ после свих дечијих осмеха и наша обавеза", реферисао је Борис Бијеловић, председник УО Удружења "Мултиарт" и оснивач ФБ групе "Возачи великог срца Србија".

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...