Врбас у пројекту "Подршка подстицајном родитељству"

На састанку Управног одбора пројекта "Подршка подстицајном родитељству" који спроводи Уницеф уз подршку Владе Србије и ЛЕГО фондације донета је одлука о избору нових градова и општина који ће ући у следећу фазу имплементације програма, саопштило је Министарство за бригу о породици и демографију. Од 46 приспелих пријава одабрано је двадесет осам за улазак у другу фазу програма, а једна од општина у којој се покреће пројекат је и општина Врбас.

Председница УО Славица Ђукић Дејановић је навела да је акредитација програма јачања капацитета практичара за спровођење програма завршена у систему здравства, док је акредитација у предшколству и социјалној заштити у току. Према њеним речима, у систему социјалне заштите постоји изазов да се акредитује онлајн хибридни модалитет обука, док је на шест пилот локација већ обучено 370 практичара за примену програма. Она је напоменула да су у пет јединица локалне самоуправе планирана издвајања за мере подршке родитељству у износу од приближно 67 милиона динара за 2022. годину и додала да је сличан план за наредне две године.

Ђукић Дејановић је нагласила да је доношењем одлуке о укључивању додатних 28 општина у програм "Разиграно родитељство" кључни корак ка покретању друге фазе имплементације програма и да ће се у наредне две године програм спроводити у двадесет одсто општина у Србији (укупно 33 општине) чиме се приближавамо задатом циљу да 60.000 деце и њихових родитеља осети добробит унапређених услуга. "Истраживања са родитељима у пилот локацијама, показују да је изложеност подстицајним праксама од стране родитеља и окружења већа за децу узраста од 13 до 24 месеца него за децу ранијем узрасту, од 0 до 12 месеци, а развојни исходи мерени инструментом 'Узраст и развој детета' су такође нешто бољи за децу из старијих узрасних група", закључила је Ђукић Дејановић.

Овакав одзив општина на јавни позив је добар знак повећаног интересовања за програме популационе политике и програме подршке раном развоју деце, као и усмеравању ка позитивном родитељству, али и сигуран показатељ подизања свести о значају локалних активности у промени демографске слике Србије, наводи се у саопштењу.

КУЛТУРА

"Теодорини дани" у Градском музеју Врбаса

28. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" у Градском музеју Врбаса

У Врбасу су у току I "Теодорини дани", културна манифеста...

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

15. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

Градски музеј Врбаса, који је део Културног центра, ове ј...

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

Афористичар, сатиричар и дечији песник из Врбаса Веселин ...

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

Марко Поповић, писац из Врбаса, представио је у четвртак...

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

25. авг 2023. КУЛТУРА

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

Уметник из Врбаса Владо Њаради обележио је пре десетак да...

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.