Врбас у пројекту "Подршка подстицајном родитељству"

На састанку Управног одбора пројекта "Подршка подстицајном родитељству" који спроводи Уницеф уз подршку Владе Србије и ЛЕГО фондације донета је одлука о избору нових градова и општина који ће ући у следећу фазу имплементације програма, саопштило је Министарство за бригу о породици и демографију. Од 46 приспелих пријава одабрано је двадесет осам за улазак у другу фазу програма, а једна од општина у којој се покреће пројекат је и општина Врбас.

Председница УО Славица Ђукић Дејановић је навела да је акредитација програма јачања капацитета практичара за спровођење програма завршена у систему здравства, док је акредитација у предшколству и социјалној заштити у току. Према њеним речима, у систему социјалне заштите постоји изазов да се акредитује онлајн хибридни модалитет обука, док је на шест пилот локација већ обучено 370 практичара за примену програма. Она је напоменула да су у пет јединица локалне самоуправе планирана издвајања за мере подршке родитељству у износу од приближно 67 милиона динара за 2022. годину и додала да је сличан план за наредне две године.

Ђукић Дејановић је нагласила да је доношењем одлуке о укључивању додатних 28 општина у програм "Разиграно родитељство" кључни корак ка покретању друге фазе имплементације програма и да ће се у наредне две године програм спроводити у двадесет одсто општина у Србији (укупно 33 општине) чиме се приближавамо задатом циљу да 60.000 деце и њихових родитеља осети добробит унапређених услуга. "Истраживања са родитељима у пилот локацијама, показују да је изложеност подстицајним праксама од стране родитеља и окружења већа за децу узраста од 13 до 24 месеца него за децу ранијем узрасту, од 0 до 12 месеци, а развојни исходи мерени инструментом 'Узраст и развој детета' су такође нешто бољи за децу из старијих узрасних група", закључила је Ђукић Дејановић.

Овакав одзив општина на јавни позив је добар знак повећаног интересовања за програме популационе политике и програме подршке раном развоју деце, као и усмеравању ка позитивном родитељству, али и сигуран показатељ подизања свести о значају локалних активности у промени демографске слике Србије, наводи се у саопштењу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"