Уручени сертификати за помоћ у кући

У завршном кораку пројекта "Економско оснаживање људи на територији општине Врбас" данас су полазницима уручени акредитовани сертификати којим се потврђује успешно савлађивање обуке за помоћ у кући са основама здравствене неге. Ради се о пројекту који је уз подршку Министарства омладине и спорта покренуло и реализовало Куцурско удружење младих, у сарадњи са општином Врбас.

"Министарства омладине и спорта подржало је овај пројекат са 3,5 милиона динара. Циљ пројекта било је оспособљавање полазника за пружање услуга помоћи у кућама и основне здравствене неге. Уз акредитоване сертификате које издаје и потписује Републички завод за социјалну заштиту, требало би да лакше дођу до посла ове врсте", рекла је приликом уручења сертификата Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Циљна група пројекта биле су незапослене младе особе које живе у селима на територији општине Врбас и које спадају у категорије које теже долазе до посла: припаднице ромске националне заједнице, самохране мајке и очеви, жене, особе са лакшим степеном инвалидитета, неквалификоване раднице. Непосредно циљна група била је и шира друштвена јавност којој су ближе представљени проблеми са којима се суочавају жене на селу.

Према речима Стевана Самочете, председника Куцурског удружења младих, пројекат је трајао десет месеци и кроз њега је прошло 40 особа које су стекле базична знања за геронтодомаћице. "Ово је добар основ за даља усавршавања и надам се да ћемо имати и нове пројекте", рекао је Самочета. Додељени сертификати су евидентирани у Министарству рада и социјалне политике као званични документи и имају опште важење не само у Републици Србији већ и у иностранству, што проширује могућности за радно ангажовање полазника обуке. У најави је и нови пројекат којим би део ових лица могао бити ангажован и то посредством прекограничне сарадње Србије и Босне и Херцеговине.

Прилог ТВ Бачка

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...