Уручени сертификати за помоћ у кући

У завршном кораку пројекта "Економско оснаживање људи на територији општине Врбас" данас су полазницима уручени акредитовани сертификати којим се потврђује успешно савлађивање обуке за помоћ у кући са основама здравствене неге. Ради се о пројекту који је уз подршку Министарства омладине и спорта покренуло и реализовало Куцурско удружење младих, у сарадњи са општином Врбас.

"Министарства омладине и спорта подржало је овај пројекат са 3,5 милиона динара. Циљ пројекта било је оспособљавање полазника за пружање услуга помоћи у кућама и основне здравствене неге. Уз акредитоване сертификате које издаје и потписује Републички завод за социјалну заштиту, требало би да лакше дођу до посла ове врсте", рекла је приликом уручења сертификата Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Циљна група пројекта биле су незапослене младе особе које живе у селима на територији општине Врбас и које спадају у категорије које теже долазе до посла: припаднице ромске националне заједнице, самохране мајке и очеви, жене, особе са лакшим степеном инвалидитета, неквалификоване раднице. Непосредно циљна група била је и шира друштвена јавност којој су ближе представљени проблеми са којима се суочавају жене на селу.

Према речима Стевана Самочете, председника Куцурског удружења младих, пројекат је трајао десет месеци и кроз њега је прошло 40 особа које су стекле базична знања за геронтодомаћице. "Ово је добар основ за даља усавршавања и надам се да ћемо имати и нове пројекте", рекао је Самочета. Додељени сертификати су евидентирани у Министарству рада и социјалне политике као званични документи и имају опште важење не само у Републици Србији већ и у иностранству, што проширује могућности за радно ангажовање полазника обуке. У најави је и нови пројекат којим би део ових лица могао бити ангажован и то посредством прекограничне сарадње Србије и Босне и Херцеговине.

Прилог ТВ Бачка

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"