БРАНИСЛАВ ПЕТРОВИЋ, председник СО Врбас

Бранислав Петровић,
председник Скупштине општине Врбас
 
    Након првих шест месеци како, заједно са коалиционим партнерима из Социјалистичке партије Србије и Демократске странке Србије, учествује у раду локалне самоуправе, Бранислав Петровић, члан Српске радикалне странке, за врбаски сајт говори о резултатима рада и утисцима на месту председника Скупштине општине.

vrbas.net : Којим резулатима нова власт у Врбасу након шест месеци може изаћи пред становнике општине?
Петровић : Поред редовних активности са којим се сусрећемо свакодневно, резултат до којег нам је било веома стало, и који смо успели да остваримо, је успостављање чврсте и обострано корисне сарадње са привредним субјектима у граду, мада разултате не желим да рангирам по вредности јер нам је сваки веома важан. Ова сарадња омогућила нам је и наставак, а по неким информацијама са стране, чак и продубљивање веза са иностраним инвеститорима, међународним институцијама и условно речено невладиним сектором са којим радимо на више пројеката. Ту мислим на улазак у два пројекта: Стратегија одрживог развоја који је у зачетку и наставак пројекта око изградње колектора отпадних вода који би ускоро могао бити заокружен.

vrbas.net : Шта подразумева пројекат Стратегија одрживог развоја ?
Петровић : Ова стратегија ослања се на одлуке Уједињених нација из Рио де Женеира и Јоханесбурга и односи се на све сфере друштвеног живота. Пројекат подразума усвајање и утемељење за дуг период правила која резултирају здравом животном средином и усвајање здравих технологија, а много шире успостављање дугорочних правила рада у локалној самоуправи по којим ће се морати понашати домаћи и страни инвеститори и уопште будуће генерације.

vrbas.net : Да ли је локална самоуправа у неким областима функционисања до сада могла да уради нешто више ?
Петровић : Највећи проблем са којим се сусрећемо су веома дуги рокови од покретања било ког пројекта до завршетка процедуре и почетка радова на њима. Ови рокови одизумају пуно времена и многи послови могли се урадити много брже када би и ови обавезни поступци били убрзани. Проблем нам је представљао и тренутак када смо преузимали одговорност за стање у граду, то је било почетком зиме, и када се неке потребе грађана у сфери инфрастуктуре једноставно нису могле одрађивати. Грађевинска сезона управо почиње и имаћемо времена да договоримо на те захтеве.

vrbas.net : Обзиром да је завршен је први квартал 2005. године да ли се може рећи да се општински буџет реализује по пројектованом плану ?
Петровић : Општинска каса пуни се веома добро. Увођење ПДВ допринело је знатном уређењу финансијског система, и иако општинска управа нема много директних веза са овим порезом, он је свакако допринео да се дисциплина обвезника, када се ради о било каквом издвајању за буџет, знатно поправи. Стручне службе општине Врбас које на буџету раде већ годинама истичу да је његово пуњење задовољавајуће, посебно за први квартал.

vrbas.net : Каква атмосфера влада у општинској скупштини и колико је тешко водити локални парламент ?
Петровић : Није ми било лако на почетку и одређена искуства стекао сам у разговору са старијим колегама из других општина и у сарадњи са стручном службом наше скупштине. Сада се већ осечам зрелијим и способним да водим заседања у духу правила. Свестан сам свих обавеза и могућих проблема на самом заседању или између две седнице и верујем да их можемо решавати у духу правила демократије. Оштро супростављени, условно речено, демократски и патриотски блок, редовно укршатају копља што је вид политичке борбе.

vrbas.net : Како функционише владајућа коалиција у општини Врбас ?
Петровић : Морам признати да смо очекивали да ће функционисање коалиције бити и теже. Успели смо да направимо модел функционисања у коме су дужности и обавезе подељени и који добро функционише. Радовно одржавамо колегијуме на којим уговарамо стратегију рада и наступа и приоритете у деловању, што даје резултате.

vrbas.net : Да ли сте задовољни сарадњом са околним општинама и вишим органима власти у Републици Србији ?
Петровић : Сарадња са општинама у окружењу веома је добра, пре свега мислим на Кулу са којом делимо исте проблеме. Од недавно спремност за сарадњу показала је општина Србобран која би требала бити ускоро укључена у поједине пројекте. Добро сарађујемо са појединим општинама у централној Србији и са две општине у Црној Гори, Никшић и Херцег Нови који трају дуж низ година. Озбиљније сарадње са покрајинксим органима власти није било, иако смо имали контакте са секретаром за здравство, што не мора да значи да је неће бити у следећем периоду. Што се тиче републичке владе одлично сарађујемо са Министарством за науку и заштиту животне средине, имали смо састанак са министром Поповићем којем су присуствовали и републички посланици из Врбаса Игор Бечић и Милан Станимировић. Успоставили смо односе са градом Вјазники у Руској Федерацији и очекујем да ће ова сарадња веома брзо дати резултате. Тренутно имамо чврсте гаранције за успостављање сличних односа са једном општином у Холандији. Стална конференција градова и општина, у сарадњи са Европском агеницјом за реконструкцију, покренула је програм »Еxцанге« за који желимо да конкуришемо са одређеним пројектима, али смо у обавези да остваримо партнерство са једном општином Европске уније. Могуће је да овај услов остваримо управо са овом општином из Холандије или ће нам организатор пројекта сам пронаћи општини сличну величином, степеном развоја и потенцијалима.

КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...