Мира Миловић
директорица Културног центра Врбас
у разговору за vrbas.net ...

    Пошто се испоставило да организациона и програмска концепција коју је у претходној години успоставио Културни центар Врбас, доноси добре резултате, питали смо Миру Миловић, директорицу и ове године наставићемо да радимо по таквим програмима.

    vrbas.net : Шта подразумева нова организациона концепција у раду Културног центра ?
    Мира Миловић – Нова организациона концепција подразумева настојање да се оствари чврста веза између Културног центра у Врбасу и организационих јединица у селима општине. Све јединице, изузев Бачког Доброг Поља које има свој КУД, прихватили су овај модел и тако смо објединили и објекте, и кадрове, и ношње, и инструменте, и сценографију, сав потенцијал којим култура располаже. Суштина је стварати што више доброг програма и обогатити понуду, свим становницима општине. Ускоро ће у Равном Селу бити активиран Дом културе о ком ће се старати Месна заједница, док ће КЦ врбас понудити свој програм, али ће и њихови програми бити приказивани у Врбасу. По овом моделу ће се радити и у осталим местима, а слична сарадња је успостављена и са културним институцијама у Војводини.

    vrbas.net : Хоће ли се нешто мењати у програмској концепцији ?
    Мира Миловић - Када се говори о програмској концепцији, и ове године, као и претходне када је уведена, инсистираће се на очувању и неговању старих и проверених вредности типа Фестивал поезије младих, рецитовање и култура говора, фолклор, драмско и балетско стваралаштво, музејске поставке, тј. они садржаји по којим је Врбас одавно познат. Настојаћемо да биоскопу удахемо нови живот и повратимо публику и спречимо судбину стотина биоскопа који су у Србији затворени претходне године. Неговаће се и нови садржаји и форме, уведени претходне године. Ради се о Градском хору, обновљеном после 30 година, Дечијем хору, првој опери која је икада постављена у Врбасу, концертима класичне музике, школе фолклора у свим основним школама у општини Врбас, школа глине, нове изложбе у Музејској збирци и Галерији. Програмску концепцију прихватио је и Управни одбор Културног центра и ускоро ће се о њему изјашњавати и одборници СО Врбас.

    vrbas.net : Планира ли Културни центар организовање Културног лета 2006 ?
    Мира Миловић – Прошле године организовали смо манифестацију која је трајала 50 дана и понудила 50 програма, али је изведена са веома малим новчаним средствима. Радили смо све сопственим снагама јер смо се одрекли одређених средстава у корист завршетка зграде позоришта. Било је доста тешкоћа које су превазиђене ентузијазмом и ангажованошћу наших запослених. Планирамо сличну манифестацију и овог лета, али смо се договорили да уколико кренемо у акцију, морамо обезбедити монтажно демонтажну позорницу и боље озвучење. Међутим, имамо најаве да ће на сали позоришта ускоро кренути завршни радови и уколико то буде тачно, поново ћемо се одрећи средстава у корист изградње. У том случају културно лето одрадићемо сами и већ сада се спремају посебни програми, посебно за градски и дечији хор.

    vrbas.net : Које су тренутне активности аматера Културног центра ?
    Мира Миловић - Тренутно су актуелне смотре и такмичења наших аматера. Рецитатори су први кренули и већ сада се налазе на покрајинској смотри и очекујемо прве награде у 2006. години. Имали смо и општинску смотру драмског стваралаштва за одрасле и од четири представе три су постављене у Културном центру, Мушица и две представе из Куцуре, Ковачи и Покондирена тиква. Следи и смотра дечијег фолклора, хорова и оркестара и спремљено је седам нових кореографија. Искусни фоклораши спремају четири нове кореографије. За крај јула планира се наступ Дечијег хора који ће, уз пратњу тамбурашког оркестра, изводити српске песме 19. и 20. века. Градски хор планира посебан програм који се бити велико изненађење.

    vrbas.net : Који су највећи проблеми у раду Културног центра Врбас ?
    Мира Миловић – Као директор ове куће осећам велико олакшање чињеницом да плате свих запослених стижу на време. Иначе, проблема имао доста, највише у самим објектима. Наши аматери раде у неусловним просторијама, не само по селима где је највећи проблем грејање, већ и у Врбасу. Једини простор за сценско извођење је биоскоп у ком су наши радници сами направили камерну сцену. За сада највише аматера вежба у учионицама, фискултурним салама које изнајмљујемо, холовима, канцеларијама, али поред таквих услована поносна сам на резултате Културног центра и запослених у њуму. Док неки у окружењу имају проблем да попуне опремљене сале програмом, ми се довијамо на разне начине како да припремљени програм прикажемо на адакветним местима. Теба нам простор, односно треба нам позориште и то је приоритет свих приоритета.

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...