Новогодишњи интервју - мр Жељко Лаиновић, председник општине Врбас

    

мр Жељко Лаиновић
председник општине Врбас
у Новогодишњем разговору за vrbas.net ...

 

Укратко се осврћући на годину за нама, сумирајући неке од резултата локалне самоуправе, у новогодишњем интервјуу за vrbas.net говори мр Жељко Лаиновић, председник општине Врбас.

   vrbas.net : Амбициозно сте кренули у 2006. годину. Да ли су планови општинских власти остварени ?
Лаиновић : Током 2006. године остварили смо огроман део наших планова и обећања. Међутим, како увек желимо више и боље, незадовољни смо тиме што нисмо учинили још више, и у областима за које није задужена локална самоуправа. Трудићемо се да 2007. година буде још боља и у њој становници општине Врбас морају живети боље, јер то заслужују.

   vrbas.net : Одакле новац за велике инвестиционе пројекте који се изводе у општини ?
Лаиновић: Ако сте добар домаћин у својој породици, а затим и у граду, заједно са читавом екипом са којом сарађујете, онда је логичан след догађаја да се отварају градилишта. Сваки динар из буџета који остварен у локалној самоуправи директно је уложен нашу општину. Поред тога, са свих нивоа власти успели смо да вратимо огромне своте новца, кроз директне уплате или кроз радове, и за то морам захвалити нашем посланику Игору Бечићу, који је важна спона између општине и државних институција. Наравно да новац републике, покрајине или било ког фонда не сматрам туђим новцем. Он је такође наш, одливан на ован или онај начин 50 година и први пут смо успели да вратимо део у нашу општину.

   vrbas.net : У чему се огледају резултати ваших посета појединим европским државама?
Лаиновић: Велику пажњу посветили смо међународној сарадњи, са државама и институцијама. Свуда смо примани на највишем нивоу и био нам је циљ презентовати проблеме наше општине и изнаћи решење заједно са домаћинима. Посета Републици Чешкој и сарадња у области животне средине, резултирала је да данас имамо једног мање загађивача Великог бачког канала, Општу болницу. Чешки партнери се баве и анализама муља у канала. Сарадња са Краљевином Норвешком донела је донацију од 1,2 милиона евра за изградњу III фазе колектора отпадних вода.

   vrbas.net : Каква је сарадња општине Врбас са другим општинама у Републици Србији ?
Лаиновић : Сарађујемо са свим општинама, посебно са овим у окружењу са којима имамо заједничке идеје. Отворени смо за сарадњу у свим областима, не само на темељу интереса.

   vrbas.net : Сарадња са привредним субјектима у општини Врбас ?
Лаиновић : Немамо ингеренције над привредом али развијамо многе облике сарадње, утичући и покушавајући да наведемо послодавце да схвате не може једино мотив за пословање бити профит, који се износи из општине. И предузећа, иако приватна, морају дати допринос развоју друштва, у спорту, култури, уметности. Пример помоћи Србима на Косову и Метохији или угроженим у поплавама доказују да та сарадња постоји и да предузећа желе да помогну.

   vrbas.net : Због чега вам се грађани најчешће обраћају ?
Лаиновић: Водимо евиденцију и до сада смо примили више од 5.000 становника општине, не само ја већ цео тим. Тема тих разговора углавном су проблеми. Забрињавајуће је да имамо поједице који траже минималну новчану помоћ, за лечење или за операције, и ту локална самоуправе, у складу са могућностима, свакодневно тражи решења. Некада се појаве и нереални захтеви, али и тада се мора показати стрпљење и саслушати и често буде довољан и добар савет и лепа реч.

 

»Поштовани грађани општине Врбас желим вам много здраља и среће 2007. години». 
 
vrbas
.net    29.12.2006. 

КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...