Мирослав Алексић,
председник ОО ДСС Врбас
у разговору за vrbas.net ...     

 

Мирослав Алексић, новоизабрани председник Општинског одбора Демократске странке Србије, говори за vrbas.net .

vrbas.net : У каквом стању преузимате локални одобор ДСС?
 
Алексић : У виђеном стању. Шалу на страну, већи број чланова радио је у претходном ОО и веома добро смо сарађивали. Нови чланови сигурно ће унети и нову енергију. У периоду који је за нама број чланова странке је више него удвостручен и то се може узети као најбољи резултат нашег рада. Успешно су превазиђене и одређене поделе које су у неким тренуцима готово блокирале рад организације. Било је и мешања са стране и прљаве игре, али је из свега ДСС у Врбасу изашла јача и, оно што је сигурно, постала један од кључних фактора локалне политичке сцене.

vrbas.net : Који су први циљеви новоизабраног руководства у наредном периоду?
 
Алексић
: Изабрани смо на четири године. Ипак, већ у 2008. години, по броју чланова и по ефикасности организације, ДСС треба да постане друга по снази странка у нашој општини. Наравно тај циљ није лако остварити. Он захтева дневну мобилизацију, велики ангажман свих, рад на едукацији руководства и чланства. Покренућемо сајт ОО ДСС, штампаћемо периодично страначки билтен, чиме ћемо допринети бољем информисању чланства, али и грађана наше општине о свему што радимо и што намеравамо да урадимо.


vrbas.net : По чему ће се карактерисати, или разликовати у односу на друге странке, рад ОО ДСС?
 
Алексић
: Важан део нашег деловања биће усмерен на то да у политички миље наше општине унесемо дух сарадње, насупрот присутној искључивости и ригидности. Уверен сам, на пример, да порески обвезници, а посебно наши незапослени суграђани нису баш одушевљени преносима седница СО. Неукус, прљава терминологија и кловновске егзибиције неких одборника изгледају као ружна, провинцијска копија заседања Скупштине Србије. А наш циљ треба да буде богатији, лепши и културнији Врбас и цела општина. До тога можемо доћи само сви заједно. Често присутна подела грађана на правоверне и кривоверне, на оне до 5. и оне после 5. октобра, на црвене, црне, жуте и плаве била би комична да није неодговорна и неукусна. Политичке разлике и надметања – да, али нетрпељивост и ровови међу нама – НЕ!


vrbas.net : Има ли ДСС посебну стратегију и програм развоја општине и града и које су његове централне тачке?
 
Алексић : Ускоро ћемо имати целовит програм развоја општине Врбас и у некој врсти дијалога понудићемо га грађанима. Ценимо да је наша општина изузетно перспективна са бројним компаративним предностима, које не користимо довољно. Ми видимо Врбас као привредни, здравствени, образовни, културни и спортски центар регије, што смо и били седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Инвестиције и нова радна места, више хиљада радних места – то је наша стратегија! Без тога неће бити просперитета и, верујте, неће бити нарочито важно која странка ће бити на власти у згради бившег комбината. Лепо је што смо у тој згради обезбедили квалитетан рад општинске администрације, али зар није тужно што је та зграда постала симбол и сведочанство нашег економског пораза. Уверавам вас да ће Демократска странка Србије имати способности и снаге да као чинилац републичке, покрајинске и општинске власти у наредном периоду да пресудан допринос развоју нашег града и општине.


vrbas.net : Ко су савезници ДСС у могућим предизборним и постизборним коалицијама на локалном нивоу?
 
Алексић
: Приче о предизборним и постизборним коалицијама код нас су веома живописан део политичког фолклора. Избора нигде на видику, али политиканти и кибицери по правилу унапред сабирају резултате, знају ко с ким може а с ким не може, ко ће кога подржати у првом, а ко у другом кругу. Такви обично нису чланови странака, или, ако јесу, у странкама не раде подбогом ништа осим што траће време на јалове прогнозе и анализе. Оно што могу да вам кажем, јесте да предизборне коалиције обично нису нарочито добре, а постизборне су готово увек нужне. ДСС у многим општинама добро сарађује са ДС, а у другима са СРС и СПС, што је случај и у нашој општини. Наш предизборни коалициони партнер на парламентарним изборима била је Нова Србија, с којом и у Врбасу и у другим општинама имамо изванредну сарадњу. Само једна парламентарна странка, чије име нећу да спомињем, не може ни на једном нивоу вршења власти бити наш коалициони партнер јер је антисрпска, антиуставна и деструктивна. Не знам да ли сте задовољни мојим одговором, али он не може бити дециднији. Једноставно, кад после избора саберемо резултате, сешћемо и разговарати. Ми смо странка јаке страначке дисциплине и коначну одлуку о нашем ступању у неку коалицију донеће врх ДСС, на предлог ОО. Зато о томе сада и не размишљамо. Важно је да озбиљно радимо на корист грађана наше општине и да организацију странке доведемо до највишег нивоа, да бисмо имали „...су чим изаћ пред Милоша“.

 

vrbas.net    11.12.2007.

 

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...