СВЕТОЗАР ВУЈАЧИЋ, директор гимназије

Професор Светозар Вујачић
Директор гимназије "Жарко Зрењанин"
у разговору за vrbas.net ...
        

    Иако је до великог јубилеја остало нешто мање од годину дана, Гимназија „Жарко Зрењанин“ покренула је низ активности на припремама за обележавање два века постојања. План руководства и запослених у школи је да 200. рођендан, којим може да се похвали само неколико образовних установа, дочекају у пуном сјају, како доликује једној од најстаријих школа у Србији. За врбас.нет о плановима и функционисању Гимназије говори професор Светозар Вујачић, директор школе.

    vrbas.net : Како оцењујете резултате рада у сшколској години на измаку ?

    Вујачић – У целини можемо бити задовољни спровођењем наставног плана и програма, а посебно делом који се односи на ваннаставне активности. Више од 200 ученика Гимназије учествовало је на разним такмичењима. Посебно издвајамо квизове и такмичења у организацији Министарства просвете, на којима смо забележили два веома висока пласмана. Соња Хорват освојила је пето место на републичком такмичењу из биологије, док је Милан Милутин освојио прво место на републичком такмичењу из историје. Постала је традиција да сваке године имамо ученике на такмичењима највишег ранга. Једно од мерила нашег рада и успеха биће и пријемни испити на факултетима. Тек тада можемо говорити да ли смо имали успешну генерацију, посебно када видимо да ли ће већина наших ђака успети да се упише на факултете на терет буџета.

    vrbas.net : У каквим условима је спровођена настава ?

    Вујачић – Услови у школи су веома добри, уз објективне потешкоће. За нас проблем донекле представља велики број ученика и наставника путника, што отежава организацију ваннаставних активности. Проблем за професоре је и чињеница да раде и у другим школама, како би остварили пун фонд часова. Објективна околност је и чињеница да је део наставног кадра условно старији па су честа и боловања. Тренутно су нам сва четири професора енглеског језика на боловању и то су текићи проблеми који се морају решавати у ходу, јер настава и ученици не смеју да трпе. Ипак, задовољни смо чињеницима да од пре три године у нашој школи је заступљен сав неопходни стручни кадар, сви су професори са високом стручном спремом, и то је сигурно један од разлога што наши ђаци бележе изванредне резултате.

    vrbas.net : Каква је сарадња Гимназије са другим образовним институцијама?

    Вујачић – Прва, веома битна сарадња која иначе изванредно функционише, је сарадња са свим школама на територији општине Врбас. Захваљујући нашој школи један број професора из других школа, по колективном уговору, засновао је радни однос, а истовремено ми смо успели да решимо проблем технолошког вишка код нас, превасходно захваљујући ССС 4. јули. У овој врбаској школи користимо и лабораторије за вежбе наших ученика. Поред тога оставрили смо изванредне контакте са Природно-математичким и Филозофским факултетом у Новом Саду. Омогућили смо државним и приватним факултетима да се промовишу нашој школи и за све високошколске установе врата наше школе су увек отворена. Ученици добијају информације из прве руке, упознавају се са својим будућим предавачима пре почетка студија, што свакако представља значајну помоћ у доношењу веома важне животне одлуке – којом професијом се бавити значајан део живота, са којом се у том тренутку сусрећу млади људи.

    vrbas.net : На који начин се припремате за обележавање великог јубилеја?
 
    Вујачић – Од претходне прославе дана школе, пре месец дана, ми смо почели са припремама за 200. рођендан. Школски одбор ових дана донеће основне смернице у формирању стручних тимова за прославу. Ускоро ћемо контактирати са Покрајинским секретаријатом за просвету и са Министрарством просвете и договорити на који начин ће ова тела узети учешће у јубилеју, јер имамо њихова обећања да ће помоћи нашу велику свечаност. Већ се неке идеје назиру, припремићемо монографију, а цела наредна школска година биће у знаку рођендана. Очекујемо и помоћ средстава информисања. Наш циљ је да рођендан дочекамо у пуном сјају, са условима који ће одговарати зацртаним циљевима реформе, а то је настава у једној смени. Иако спадамо у најопремљеније школе, припремамо пројекте за проширење зграде и изградњу фискултурне сале.

 
vrbas.net    15.05.2008.

КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...