Интервју: Др Братислав Кажић, председник општине Врбас

Др Братислав Кажић, председник општине Врбас, за интернет портал општине Врбас говори о резултатима рада у 2014. години, дуговима локалне самоуправе и мерама штедње, функционисању јавних предузећа и установа.   

vrbas.net: Након нешто више од годину дана од преузимања одговорности за вођење општине Врбас, како оцењујете тренутно стање у ком се налази наша локална самоуправа?

Кажић: Стање у општини Врбас и даље је тешко, не можда у мери као када смо преузимали власт у новембру 2013. године, али, свакако, и даље је оптерећено разним проблемима и економском кризом која влада у целој држави. Тачније, ако меримо конкретно, стање је боље за онолико за колико смо смањили дуг према разним повериоцима. Смањили смо га за нешто више од 100 милиона динара, а затекли смо дуг од више од 900 милиона динара. Значи, дуг и сад није мали, иако је мањи. И даље нисмо ликвидни, послујемо у отежаним околностима, и поред свих мера које смо предузели, али верујем да успешно припремамо терен да бољу будућност. Потешкоћа има подједнако и у локалној самоуправи и у јавним предузећима, али нека од њих су на добром путу да постану успешна и самоодржива. Сва предузећа помажемо онолико колико можемо и колико је наша обавеза, али је важно да се нисмо додатно задужили. Многе дугове успели смо да репрограмирамо и сада их редовно враћамо по договореном темпу, а у противном дошло би до блокаде. Да успешно функционишемо и поред свих проблема, уз сервисирање свих текућих обавеза, потврђује и то да нисмо били у блокади ниједан дан.  

vrbas.net: Којим потезима је почела борба са нагомиланим проблемима?

Кажић: Општина је од самог почетка мандата увела мере штедње и оне су донеле уштеде од нешто више од 50 милиона динара. Одрекли смо се, и то веома лако, разних бенефиција које су припадале функционерима, стимулација, дневница, надокнада за рад у комисијама, разних путовања, великих расхода за телефоне, гориво, семинаре, репрезентације, и то је донело озбиљне уштеде. Само за гориво смо месечно штедели 400.000 динара, за телефоне више од 100.000 динара. Од самог старта увели смо смањење плате од 10 одсто, што је било веома непопуларно, али се показало као потреба. 

vrbas.net: Које пројекте у 2014. години можете оценити као веома важне?

Кажић: Током 2014. године морали смо да реализујемо све пројекте које је претходна власт започела, а није окончала, иако су за то добили средства. Паре су потрошили, а нама оставили обавезу да то завршимо из сопствених средстава. Тако смо с почетка године завршили канализацију у блоку 25, у дужини од 1,5 километара, заједно са Фондом за капитална улагања, чак смо ту остварили и одређене уштеде. Затим смо завршили постављање семафора код Основне школе 'Петар Петровић Његош', па тартан стазу у Центру за физичку културу, игралиште у Старом Врбасу и тротоаре у свим месним заједницама општине Врбас. Доста смо учинили на сређивању атмосферске канализације, поједине неасфалтиране улице смо насипали материјалима како би грађани имали лакши приступ кућама, и кренули смо у пројекат сређивања уличне расвете, који је веома добар јер доноси уштеде. Истовремено су модернизовани системи водоснабдевања, делови система за испоруку топлотне енергије, уређивани су објекти јавних установа. Ово су само неки од послова које смо радили и чини ми се да се нисмо огрешили ни о једну сферу друштвеног живота. Помагали смо образовне установе, обнављали и опремали предшколске установе, помагали све културне манифестације, спортска друштва, многе које су нам тражили помоћ, а сво време смо се сусретали са великим проблемима. 

vrbas.net: Шта је показао извештај државне ревизије која је контролисала трошење буџета за 2013. годину, који је последњих дана изазвао пажњу локалне јавности?

Кажић: Добили смо привремени извештај и препоруке и смернице како да се понашамо у будућности, а коначан извештај стићи ће након заједничког састанка свих корисника буџета, директних и индиректних, и то се планира у првој половини марта. Према информацијама, у 2013. години насупрот прописима  исплаћемо је 489 милиона динара, од чега је ЦФК добио 52 милиона, а сама општина је без јавног позива исплатила 109 милиона динара. Извештај се односи на целу 2013. годину, а ова општинска власт је преузела одговорност 08. новембра 2013. године и није тачно да се ишта од наведеног десило у последња 53 дана године, већ у првих десет и више месеци. Онај ко није поступао по закону треба да одговара, не само у овом случају него и у било ком другом и било кад, али није на локалној власти да се бави овим стварима, иако је проблем наш.    

vrbas.net: Јавни сектор у општини Врбас оптерећен је вишком запослених, а Влада Србије најављује отпуштање у том сектору. Како ће Врбас решавати овај проблем?

Кажић: У целој општини Врбас, у односу на препоручени број запослених, има 71 лице више. Од тога, 29 лица је у локалној самоуправи а остали у јавном сектору. Један број напустиће своја радна места природним процесом, одласком у пензије, а надам се да ће се створити и услови и за нека нова запошљавања у приватном сектору, па ће људи сами пожелети да промене посао. Лично, никада не бих волео да се угаси ниједно радно место, али уколико од надлежних министарстава добијемо препоруку или упутство да је тај број прекомеран, мораћемо се понашати у складу са законима. Који је то број и колико ће се то односити на општину Врбас, засад нико не зна.

vrbas.net: Која јавна предузећа су искористила 2014. годину да унапреде своје пословање?

Кажић: Најзначајнији позитиван помак у пословању учинили су Јавно комунално предузеће „Стандард“ и Центар за физичку културу „Драго Јововић“. Мере које је увео „Стандард“, а знам да неке нису популарне, донеле су много боље пословање, у циљу да се предузеће стави на здраве ноге и постане ликвидно, а престане бити дугогодишњи губиташ. Оно више није само ослоњено на општински буџет, што је била пракса, већ се самофинансира, а од нас добија само за оно што нам пружи као услугу и изврши радове. „Стандард“ је на најбољем путу да постане рентабилно и добро предузеће. Из кризе излази и Центар за физичку културу. Ушли су у репрограм својих дугова, они се сада редовно исплаћују, као и плате и све принадлежности, што је веома важно. Радом ЦФК задовљни су грађани, клубови, гости са свих страна наше државе, чак и из иностранства, и зато смо уверени да је иза ове установе успешна година.  

vrbas.net: За половину године најављена је приватизација ЈП за информисање. Шта општина Врбас прижељкује у овом процесу и шта уколико приватизација не успе?

Кажић: Закон о јавном информисању је јасан. Политика мора да изађе из медија и ми ћемо се у складу са законом и понашати. Ове године смо планирали буџет за ЈП за информисање онако како је од нас тражено, али сви чекамо крај јуна да видимо да ли ће бити приватизације. Било би добро да се приватизује на начин којим би задовољни били запослени у том предузећу. Наша је обавеза да узмемо учешће у помагању програма на језицима националних мањина и то ћемо поштовати.

vrbas.net: Које су одлике буџета за 2015. годину и шта очекујете од године која почиње?

Кажић: Очекујем да 2015. буде боља. Са годину дана искуства у раду, морамо наставити са унапређивањем квалитета живота у општини Врбас. Буџет за 2015. годину је реалан. Ако буде каквог суфицита, увек се ребаланском може усмерити у оне правце који су најважнији, посебно као додатна помоћ угроженим или као субвенција неком развојном пројекту. Преузели смо вођење општине Врбас у најгорем тренутку, са великим дуговима, са све мање људи са сталним запослењем, и то утиче на слабије пуњење буџета. Трансфери из републике, такође, никада нису били мањи, и у таквој атмосфери морали смо планирати буџет за 2015. годину. Ипак, верујем да смо урадили добар посао и верујем да ће још бољи резултати доћи у наредном периоду. У привременом извештају државне ревизије добили смо смернице како да се понашамо у будућности и према тим препорукама планирали смо и нови буџет. Уз све обавезе које буџет мора да поштује, мислили смо на капитална улагања, на угрожене грађане, на образовање, здравство, културу, спорт, онолико колико су тренутне могућности.

vrbas.net: Постоји ли иједно конкретно интересовање инвеститора за улагање у општину Врбас?

Кажић: Имамо намере и добру вољу да овај град постане сличан оном којег се сећамо и који смо имали. Контакте са разним инвеститорима смо имали, неколико њих је показало интересовање да у нашој општини покрене своје фирме, али нема потребе ништа најављивати док се реализација не договори до краја. Свакако, спремни смо да помогнено колико смо год у могућности. Своју жељу да изађемо у сусрет пословним људима потврђујемо тако што убрзано завршавамо акционе планове и сву документацију и правне оквире око индустријских зона, јер нико неће да улаже у несређену средину и нејасне односе. Чак смо и добили одређена средства за уређење појединих парцела од надлежног покрајинског секретаријата и на томе се ради. С друге стране, са домаћим привредницима имамо добру комуникацију, али ни на једну њихову одлуку не можемо да утичемо – пословна политика тих предузећа у њиховим је рукама.

vrbas.net: Сведоци смо веома заоштрених односа на политичкој позорници у Србији. Како то изгледа у општини Врбас?

Кажић: Нисам политичар по опредељењу, али не могу да избегнем чињеницу да се сада, уз вођење града и решавањем проблема грађана, бавим и политиком. Српска напредна странка пружа руку свима који желе да у овој општини ураде нешто корисно, за грађане, нешто од општег интереса. Са опозицијом, условно речено, ратујемо у оном делу у ком они мисле да ми грешимо, али то и јесте посао опозиције - да критикује. Ипак, увек их треба упозорити да критика не треба да буде популистичка, демагошка, сама себе ради, посебно сада када немамо предизборне и изборне процесе и радње. У ситуацији када је прошло само нешто више од годину дана нашег мандата, не треба се додворавати грађанима за неке ствари за које су одговорни они који су град водили у претходном мандату. Спреман сам да прихватим сваку критику која је добронамерна и која има покриће, без дилеме. Као неко ко долази из патријахалне породице, породице где су морална начела увек веома важна, нећу дозволити да ме никад неко прозове да сам урадио неку грешку због личне користи или да сам повукао потез који се крши са мојим моралним начелима. Истини за вољу, никада нисам дожевео ту врсту критике од опозиције, али им ни не дам прилику за то и нити ћу им дати.      

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"