Бранислав Петровић
заменик председника општине Врбас
у разговору за vrbas.net

Новогодишњи интервју

    Бранислав Петровић, заменик председника општине Врбас, сумирао је за vrbas.net функционисање локалне власти у 2008. години.

    vrbas.net : Како оцењујете 2008. године ?

    Петровић : Све што је локална самоуправа планирала кроз буџет за 2008. годину и кроз програм Јавног предузећа Дирекција за изградњу реализовано је и годину за нама, поред свих проблема, могу да оценим као успешну. Поред многих текућих радова и пројеката, реконструисали смо путну инфраструктуру, чак и више од планираног, и започели израду канализационе мреже у селима општине. Важно је да смо добили гаранције Програма за развој Уједињених нација да ће значајна средства бити уложена у завршетак овог пројекта, укључујући и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, што је од великог значаја за становнике општине.
       У политичком смислу у 2008. години најважнији догађај био је успех наше странке на локалним изборима. На почетку године имали смо 14 мандата у СО, а завршили смо је са 16, што је најбољи показатељ да смо задржали и утврдили лидерску позицију у политичком животу општине. Обновили смо и утврдили функционисање коалиције са Демократском странком Србије и Социјалистичком партијом Србије и несметано наставили да вршимо власт у новом мандату.

    vrbas.net : Чиме нисте били задовољни у раду самоуправе ?

    Петровић : Застоја је дошло у сарадњи са вишим органима власти јер често нисмо наилазили на разумевање Националног инвестиционог плана и Фонда за капитална улагања, када се говори о пројектима које смо ми предложили као приоритетне. Пре свега мислим на завршетак изградње канализације у насељеним местима општине, што од стране виших органа власти није оцењено као приоритет. Предност су добили неки други пројекти, спортске сале на пример, што јесте такође важно, али не и као комунално опремање општине, па зато мислим да су ти пројекти могли још мало да сачекају. Комунално опремање је важно због стварања услова за долазак инвеститора.

    vrbas.net : С обзиром да сте до половине године били председник Скупштине општине, како оцењујете рад новог локалног парламента ?

    Петровић : Када кажем да је рад локалног парламента био бољи у првој половини године износим свој лични став. Учествовао сам у припремама седница, припремању материјала и тај сазив, уз све разлике, функционисао је у добром духу. Уопште, састав претходног парламента био је бољи, чинили су га политички искуснији појединци и жао ми је због изостанка појединих одборника. Они су својим наступима скупштину чинили препознатљивом, без обзира којој странци припадали, а посебно мислим на одборника Миодрага Јововића. Он је политичар са пуно искуства, од њега су у сучељавањима млади и неискусни људи могли учити, и то ми недостаје у новом сазиву. Парламент чине партије и људи и од њих зависи у ком ће правцу ићи седнице.

    vrbas.net : Да ли је вашу, како кажете, лидерску позицију међу странкама и у коалицији нарушила подела и у локалном одбору СРС и прелазак Игора Бечића у СНС ?

    Петровић : Уверен сам да наша лидерска позиција није тиме нарушена. Имамо већину у парламенту, чврст договор са коалиционим партнерима и не осећам да смо ослабили због последњих догађаја. Нама у странци предстоји озбиљан рад да очувамо поверење народа и снагу коју смо стекли последњих година. Наше је да у унутарстраначком животу консолидујемо редове јер један број људи јесте прешао у СНС. Предстоји нам редовна годишња седница ОО на којој ће се бирати ново руководство. Морамо се збити и покушати да у будућности остваримо сва обећања изречена пред бирачима. Радује ме интересовање који последњих месеци влада међу многим грађанима за нашу странку и ми свакодневно увећавамо чланство, а то је најбоља потврда наше снаге.

    vrbas.net : Шта очекујете од 2009. године ?

    Петровић : Стрепим да ће 2009. година у економском смислу бити тежа од ове иза нас. Живот грађана општине Врбас свакако је могао бити и бољи и богатији, али ми као локална самоуправа нисмо у могућности да значајно утичемо на побољшање животног стандарда становника. Ми смо обавезни да створимо климу и услове за долазак инвеститора, али нисмо они који инвестирају и отварају радна места. Жалбе грађана обично се односе на недостатак запослења али ми не можемо да утичемо на то. Наш циљ ће и даље бити да створимо амбијент који ће бити привлачан домаћим и страним инвеститорима и активности у 2009. години и даље ће ићи у том смеру.
 

КУЛТУРА

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

21. сеп 2019. КУЛТУРА

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

У Музеју савремене уметности Војводине синоћ је отворена ...

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

17. сеп 2019. КУЛТУРА

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

16. сеп 2019. КУЛТУРА

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

Недавно награђени роман Горана Лабудовића Шарла ''Ветрушк...

Велики успех младих гуслара из Врбаса

02. сеп 2019. КУЛТУРА

Велики успех младих гуслара из Врбаса

Чланови Школе гусала "Вук Мандушић" имали су запажен наст...

Изложба минијатура Мирка Ћирића

13. авг 2019. КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...