Интервју: Бранислав Петровић заменик председника општине Врба

 

Бранислав Петровић
заменик председника општине Врбас
у разговору за vrbas.net

Новогодишњи интервју

    Бранислав Петровић, заменик председника општине Врбас, сумирао је за vrbas.net функционисање локалне власти у 2008. години.

    vrbas.net : Како оцењујете 2008. године ?

    Петровић : Све што је локална самоуправа планирала кроз буџет за 2008. годину и кроз програм Јавног предузећа Дирекција за изградњу реализовано је и годину за нама, поред свих проблема, могу да оценим као успешну. Поред многих текућих радова и пројеката, реконструисали смо путну инфраструктуру, чак и више од планираног, и започели израду канализационе мреже у селима општине. Важно је да смо добили гаранције Програма за развој Уједињених нација да ће значајна средства бити уложена у завршетак овог пројекта, укључујући и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, што је од великог значаја за становнике општине.
       У политичком смислу у 2008. години најважнији догађај био је успех наше странке на локалним изборима. На почетку године имали смо 14 мандата у СО, а завршили смо је са 16, што је најбољи показатељ да смо задржали и утврдили лидерску позицију у политичком животу општине. Обновили смо и утврдили функционисање коалиције са Демократском странком Србије и Социјалистичком партијом Србије и несметано наставили да вршимо власт у новом мандату.

    vrbas.net : Чиме нисте били задовољни у раду самоуправе ?

    Петровић : Застоја је дошло у сарадњи са вишим органима власти јер често нисмо наилазили на разумевање Националног инвестиционог плана и Фонда за капитална улагања, када се говори о пројектима које смо ми предложили као приоритетне. Пре свега мислим на завршетак изградње канализације у насељеним местима општине, што од стране виших органа власти није оцењено као приоритет. Предност су добили неки други пројекти, спортске сале на пример, што јесте такође важно, али не и као комунално опремање општине, па зато мислим да су ти пројекти могли још мало да сачекају. Комунално опремање је важно због стварања услова за долазак инвеститора.

    vrbas.net : С обзиром да сте до половине године били председник Скупштине општине, како оцењујете рад новог локалног парламента ?

    Петровић : Када кажем да је рад локалног парламента био бољи у првој половини године износим свој лични став. Учествовао сам у припремама седница, припремању материјала и тај сазив, уз све разлике, функционисао је у добром духу. Уопште, састав претходног парламента био је бољи, чинили су га политички искуснији појединци и жао ми је због изостанка појединих одборника. Они су својим наступима скупштину чинили препознатљивом, без обзира којој странци припадали, а посебно мислим на одборника Миодрага Јововића. Он је политичар са пуно искуства, од њега су у сучељавањима млади и неискусни људи могли учити, и то ми недостаје у новом сазиву. Парламент чине партије и људи и од њих зависи у ком ће правцу ићи седнице.

    vrbas.net : Да ли је вашу, како кажете, лидерску позицију међу странкама и у коалицији нарушила подела и у локалном одбору СРС и прелазак Игора Бечића у СНС ?

    Петровић : Уверен сам да наша лидерска позиција није тиме нарушена. Имамо већину у парламенту, чврст договор са коалиционим партнерима и не осећам да смо ослабили због последњих догађаја. Нама у странци предстоји озбиљан рад да очувамо поверење народа и снагу коју смо стекли последњих година. Наше је да у унутарстраначком животу консолидујемо редове јер један број људи јесте прешао у СНС. Предстоји нам редовна годишња седница ОО на којој ће се бирати ново руководство. Морамо се збити и покушати да у будућности остваримо сва обећања изречена пред бирачима. Радује ме интересовање који последњих месеци влада међу многим грађанима за нашу странку и ми свакодневно увећавамо чланство, а то је најбоља потврда наше снаге.

    vrbas.net : Шта очекујете од 2009. године ?

    Петровић : Стрепим да ће 2009. година у економском смислу бити тежа од ове иза нас. Живот грађана општине Врбас свакако је могао бити и бољи и богатији, али ми као локална самоуправа нисмо у могућности да значајно утичемо на побољшање животног стандарда становника. Ми смо обавезни да створимо климу и услове за долазак инвеститора, али нисмо они који инвестирају и отварају радна места. Жалбе грађана обично се односе на недостатак запослења али ми не можемо да утичемо на то. Наш циљ ће и даље бити да створимо амбијент који ће бити привлачан домаћим и страним инвеститорима и активности у 2009. години и даље ће ићи у том смеру.
 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...