ЖЕЉКО ЛАИНОВИЋ Председник општине Врбас

Жељко Лаиновић
председник Општине Врбас
у разговору за vrbas.net

    После скоро пет година на месту председника општине, мр Жељко Лаиновић одлази са ове функције, у складу са одлуком Владе Републике Србије о увођењу мера привремене управе у општини Врбас. О резултатима рада у периоду од октобра 2004. до маја 2009.године за врбас.нет говори Жељко Лаиновић.

    vrbas.net : Да ли сте изненађени начином на који одлазите са власти ?

    Лаиновић : Морам признати да јесам. Када смо као странке појединачно, а затим и као коалиција обновили мандат на прошлогодишњим локалним изборима, био сам уверен да је пред нама још један пун четворогодишњи период у којем ћемо завршити многе започете послове и пројекте. На изненађење многих, ствари су се преокренуле и сада имамо нову ситуацију. Не мислим да је одлазак Игора Бечића из СРС пореметио нашу снагу, не замерам и не осуђујем ни тај потез ни касније политичке одлуке коалиционих партнера, јер свако има право на тако нешто, али задржаћу за себе своје лично тумачење зашто се општини Врбас догодио распад владајуће коалиције СРС - ДСС - СПС, а затим и привремене мере.

    vrbas.net : Који су најзначајнији послови на којима се за време вашег мандата ангажовала локална самоуправа ?

    Лаиновић : Никада нико није, нити ће, урадити толико обиман посао као што смо ми урадили у путној привреди, заједно са другим институцијама и органима. Километри и километри локалних и регионалних путева, обновљених и нових, као што је Куцура-Змајево. Веома важна била је и гасификација и увођење канализације, у Врбасу и у селима. Чуле су се примедбе да је гасификација села лоша инвестиција јер се на мрежу прикључило мало домаћинстава, што још једном морам оповргнути. Инфраструктурно опремање сваке врсте предуслов је за интересовање инвеститора и све се радило како би они били заинтересовани да уложе новац у нашу општину. Затим, уредили смо центар града и сада Врбас личи на прави град, обновили и опремили многе објекте и установе. Један од најбољих резултата остварили смо на пољу сарадње са националним заједницама. Одлазио сам и на литургије и на мисе, у све цркве, на све славе, посећивао културна друштва свих заједница и помагао њихову сарадњу са матичним државама. Посетили смо Словачку и град у којем живи вилики број Русина, са жељом да Врбашани, припадници ове националне заједнице, успоставе контакт са својим сународницима у Европи. Затим, посетили смо Украјину јер смо желели да учврстимо контакте наших Украјинаца са њиховом матицом, али и наставили да одржавамо присне односе са Никшићем у Црној Гори. То остаје као богатство и мора бити и даље неговано. Ипак, можете ви направити људима златне куће али уколико нисте сами човек према свим грађанима, и ако они у вама не виде и себе, ви нисте ништа урадили. То је најзначајнији пројекат који сам спроводио ових пет година. У том року кроз моју канцеларију прошло је више од 8.000 грађана општине Врбас, који су долазили до мене и тражили помоћ, савет, реч, разумевање. Тај део посла урадио сам боље него и један председник општине у Србији. То сам стизао мимо редовних обавеза, током којих сам разговарао, договарао се и преговарао са још хиљадама људи.

    vrbas.net : Ако сте инфраструктурно опремали територију општине, зашто за пет година није донет детаљан план индустријских зона ?

    Лаиновић : Сваке четири године врши се преиспитивање просторног плана и тренутно се тај план израђује. Израда генералних пројекате и пројеката детаљне регулације захтева одређено време, чак и када га радите најбрже што можете. Читав део према коридору 10 и коридору 7, Великом бачком каналу, замишљен је као индустријске зоне, и уверен сам да ће то бити реализовано јер је процес започет. Имали смо много разговора са потенцијалним улагачима, чак и потписаних уговора о сарадњи са некима од њих, али их је економска криза зауставила у намерама.

    vrbas.net : Одлазите са места председника општине Врбас а пројекат чишћења Великог бачког канала још увек није завршен, и поред свих обећања?

    Лаиновић : Да смо на власти остали до краја овога мандата очистили би Велики бачки канал. И поред тога, урадили смо веома значајан део и поносни смо због тога. Успели смо да поставимо визију како трајно очистити канал, од постављања канализације у граду и селима, преко изградње колектора и централног постројења за прераду вода, увођења примарне обраде вода у самим фабрикама, до саме ремедијације водотока. Неке делове ове визије смо реализовали а неки чекају на реализацију. У овом тренутку завршава се идејно решење и тендерска документација за расписивање тендера за технологију и изградњу централног постројења, а ЈП Воде Војводине ових дана набављају нови пловни багер за вађење муља. Уверен сам да ћемо, пошто сам и даље члан Радне групе Владе Србије за чишћење Великог бачког канала, заједно са УНДП и Европском комисијом, овај пројекат довести до краја и очистити канал, јер је пројекат недавно у Бечићима проглашен најбољим пројектом међу шест земаља у региону.

    vrbas.net : Којим одлукама нисте били задовољни, или су се показале као лоше ?

    Лаиновић : Не желим никога да именујем, ни да икога оспоравам ни да икоме подижем рејтинг. Неки моји сарадници су били изузетни, перфектни, док неки нису задовољили критеријуме. Можда се баш ту могло више урадити, можда су се могла бирати нека боља кадровска решења, ради опште користи.

    vrbas.net : Замерали су Вам да општину води Ваш заменик ?

    Лаиновић : Слушао сам те замерке и нисам хтео да одговарам на њих, као и на многе друге које су биле само политиканство. Нисам желео да дајем повода за обрачуне већ сам с пуно енергије, током оба мандата, дао свој допринос пацификацији политичке и страначке сцене у општини Врбас и у локалном парламенту. То сматрам својим значајним успехом. Општину смо водили као тим, са јасном поделом задужења и поштујући једни друге, али и страначке позиције.

    vrbas.net : На какву сте сарадњу наилазили у контактима са вишим органима власти ?

    Лаиновић : У многим сегментима сарадње са вишим органима власти били смо веома задовољни. Министaрства која смо посећивали била су нам отворена, одлазили смо тамо без оптерећења страначком припадношћу, али смо и ми наступали као неко ко се стара о јавном интересу. Ипак, и даље постоје људи на свим нивоима, од локалног до државног, који сматрају да само ова или она странка могу да побољшају квалитет живота и воде државу. Власт се стиче од првог дана када седнете у фотељу, најпре радом, а не причом и кампањама.

    vrbas.net : Чиме ће се Жељко Лаиновић бавити убудуће? Поново политиком?

    Лаиновић : Дао сам све од себе да помогнем својој општини и грађанима. Своју породицу, супругу и децу, нисам гледао пет година; устајао сам и легао са питањима шта може да се деси, шта може да се уради. Нисам одлучио чиме ћу се бавити али свакако да бих волео да пронађем посао и да, после одмора од политике, поново дам свој допринос друштву и заједници, јер и после свих ових година нисам преморен.
 

КУЛТУРА

Ликовни и литерарни конкурс поводом обележавања Светог Саве

13. јан 2021. КУЛТУРА

Ликовни и литерарни конкурс поводом обележавања Светог Саве

Одељење за децу и младе Народне библиотеке "Данило Киш", ...

Изложба слика 46. Палете младих

22. дец 2020. КУЛТУРА

Изложба слика 46. Палете младих

Од среде, 23. децембра, па све до 20. јануара 2021. годин...

Рожи Јодал награда "Карољ Сирмаи"

10. дец 2020. КУЛТУРА

Рожи Јодал награда "Карољ Сирмаи"

Књижевна награда "Карољ Сирмаи" за 2020. годину припала j...

Ивану Лаловићу награда "Небојша Деветак"

01. дец 2020. КУЛТУРА

Ивану Лаловићу награда "Небојша Деветак"

Награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у ча...

У Ликовној галерији постављена изложба ИКОНАРТИ

01. дец 2020. КУЛТУРА

У Ликовној галерији постављена изложба ИКОНАРТИ

За љубитеље ликовне уметности, од данас, 01. децембра, у ...