ДРАГАН СТИЈЕПОВИЋ, заменик председника Привременог органа

Драган Стијеповић
заменик председника Привременог органа Општине Врбас
у разговору за vrbas.net
 
Stijepovic DraganДраган Стијеповић, заменик председника Привременог органа, у интервјуу за vrbas.net говори је о првих сто дана функционисања тела које води општину Врбас до ванредних локалних избора.

    vrbas.net : Са каквим стањем се сусрео Привремени орган након одлуке о распуштању Скупштине општине Врбас ?

Стијеповић : Први утисак могао се свести у само једну реченицу - горе од овога не може бити! Буџет је био празан, повериоци свакодневно зову или чекају пред вратима канцеларије, неки се позивају на договоре са претходном влашћу, неки прете блокадама рачуна, још краће речено - катастрофа. Било је потребно брзо реаговати. Упознали смо се са стањем буџета, тражили извештаје од буџетских корисника, дефинисали план рада до краја године и почели са радом.

    vrbas.net : Зашто је у таквој ситуацији било неопходно прво извршити кадровске промене у локалној самоуправи и јавним предузећима и установама?

Стијеповић : Иако смо били става да се ради о Привременом органу, да су активности усмерене ка најхитнијим мерама, нисмо могли дозволити да опструкција појединих лица ремети планове Привременог органа. Општина није обављала послове који су јој у надлежности, и било је логично да треба променити начелника Општинске управе. Послови локалне пореске администрације су од кључне важности за стабилизовање буџета и морали смо предузе одговарајуће мере. Јавна предузећа и установе су претрпеле такође измене, како због лошег вођења предузећа, тако и због разлике у ставовима како би требало да функционише јавно предузеће.

    vrbas.net : Који проблеми највише оптерећују рад јавних предузећа ? Како стабилизовати њихов рад и унапредити ниво услуга ?

Стијеповић : Највећи проблеми јавних предузећа су превелик број запослених и нагомилани дугови. С обзиром на оно што смо затекли, нека предузећа морају ићи у приватизацију, а она која имају стратешки интерес за општину, морају добити нову опрему и субвенције за пословање. Контрола рада од стране локалне самоуправе, одговорност за квалитет услуга и управљање пословањем, и нова, савремена опрема, су предуслови повећања нивоа услуга ових предузећа.

    vrbas.net : Колико је заиста данас задужен буџет општине Врбас ?

Стијеповић : Мислим да су најбољи одговор на ово питање дале пословне банке у Врбасу. Када је претходна власт, почетком ове године, расписала јавну набавку за рефинансирање кредита којим је купљена зграда локалне админситрације, ниједна банка није послала понуду. Колико треба да буде лоше стање у једној општини па да банка неће да направи посао са државном фирмом? Садашње стање буџета је плод лошег управљања финансијама у дужем року. Од 2005. године, када је Законом о буџетском систему дозвољено задуживање општина код пословних банака, па до данас, у свакој години општина Врбас је узела по један кредит. Таквом политиком се може купити време у кратком року, али последице су много дубље. Данас општина Врбас, захваљујући таквом вођењу општине, има озбиљно нарушен кредибилитет, због великих камата и главница које отплаћује, има веома мали капитални буџет и нема никакве могућности да флексибилном политиком амортизује притиске кризе у којој се налазимо. Буџет је оптерећен кредитима у износу од 5,4 милиона евра, текућим обавезама од 96 милиона динара, дуговима на име инвестиција од 211 милиона динара и обавезама из самодоприноса у износу од 25 милиона динара.

    vrbas.net : Како решити проблем буџета за 2009. годину ?

Стијеповић : Најпре треба реално планирати приходе буџета до краја 2009. године. Више пута смо упозоравали предходну власт да буџет од 970 милиона динара није ни близу реалног буџета општине Врбас за 2009. годину. Наше анализе показују да приходи неће бити већи од 780 милиона динара. Али то је само део проблема. Сви буџетски корисници су своје планове правили у односу на буџет од 970 милиона и у овој години су створили више обавеза него што реалан буџет дозвољава. Када се томе додају и обавезе које су пренете из 2008. године, јасно је да ће решавање проблема у буџету захтевати доста времена. У кратком року, ми ћемо смањити трошкове буџета и кроз рад локалне пореске администрације поправити приходну страну. Али и поред тога, сасвим је извесно да ће један део расхода из новембра и цео децембар бити пренети у следећу годину. За дугорочно решавање проблема буџета, општина Врбас мора променити политику према инвеститорима, омогућити отварање нових радних места и на тај начин помоћи грађанима и увећати приходе буџета. Потребно је и преиспитати ефекте локалних такси и накнада, како би стимулисали отварање предузећа и предузетничких радњи у општини Врбас. Уз одговорну власт, општина Врбас би до 2013. године могла поново бити на месту које јој и припада.

    vrbas.net : На шта су усмерени најважнији планови Привременог органа ?

Стијеповић : Као што смо и на почетку рада Привременог органа рекли, приоритети ће бити буџет и сарадња са покрајинским и републичким органима власти, у циљу привлачења инвестиција у општину Врбас. Пред нама је реализација одобрених пројеката Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Министарства животне средине и одобрених инвестиција Фонда за капитална улагања. Планирали смо да у септембру учествујемо са још десет пројеката у министарствима и Фонду за заштиту животне средине, као и учешће на конкурсу пограничне сарадње са Хрватском. Покренућемо рад социо-економског савета, спровести програме запошљавања у вредности три милиона динара, а у плану је и формирање Фонда за развој пољопривреде општине Врбас. Допунским буџетом за ову годину предвидели смо и израду пројекта комасације пољопривредног земљишта на Косанчићу, за чију реализацију очекујемо да можемо добити значајна средства. Усвојићемо програм и спровести лицитацију пољопривредног земљишта у општини Врбас. Планирамо доношење одлуке о опремању блока 97, чиме би добили нову зону за инвеститоре. Ако погледате рад претходне власти, видећете да цела претходна гарнитура није урадила ни део овога за цео мандат.

КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...