Фестивал војвођанских Украјинаца „Калина“

У Врбасу је у недељу завршен Фестивал културе војвођанских Украјинаца „Калина“, који се у организацији Националног савета Украјинаца одржава од 2003. године.
    Током тродневног програма отворена је изложба слика, представљена национална кухиња, одржано такмичење певача аматера који негују традиционалну музику, затим наступило је више ансамбала Украјинаца из Врбаса, Куле, Новог Сада, Инђије, Сремске Митровице, Бања Луке и Славноског Брода, и на крају одржан је целовечерњи концерт Прикарпатског ансамбла песама и игара Украјине “Верховина” из места Драгобич.
    Фестивал се сваке године одржава у другом месту, у којем живе Украјинци. Према последњем попису било је свега око 5.000 Украјинаца у Војводини, што је довело у питање очување традиције и језика ове заједнице. Према речима Славка Микитишина, члана Националног савета Украјинаца и председника савета фестивала, ова манифестација је начин да се традиција и култура сачувају и пренесу младима.
    “Сваке године одржавамо изложбу сликара Украјинаца који живе овде, а ове године део изложбе представљају остварења и сликара из Украјине. На изложби су представљени и предмети из времена досељавања Украјинаца у Војводину, које су наши прадедови донели са собом. Организовањем такмичења певача аматера, који су изводили украјинске народне песме, желели смо да мало пробудимо омладину, која је почела заборављати украјинску музику, па чак и украјински говор. Ово такмичење је наишло на добар одзив”, рекао је Микитишин. Ове године су, осим гостију из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, на фестивалу биле присутне и делегације Трнопољске и Љвовске области из Украјине.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"