Одржана трибина "Национална идеја Срба у Војводини и присаједињење"

Представљање књиге "Од присаједињења до прекрајања - Војводина у Краљевини СНХ / Југославији 1918 - 1941.", аутора проф. др Саше Марковића, декана Педагошког факултета у Сомбору, било је централна тема трибине која је у уторак одржана у Центру за физичку културу "Драго Јововић". Заједно са аутором о "Националној идеји Срба у Војводини и присаједињењу", како је трибина била названа, говорили су и Немања Завишић, потпредседник Скупштине АП Војводине, и Кристијан Обшуст, антрополог и археолог, помоћник директора Архива Војводине.

"Тема трибине веома је интересантна, има актуелне побуде јер је простор Војводине мултинационалан и мултиконфесионалан, и као такав је велики изазов српске националне идеје да га доживи као праву вредност, а Срби су покушали да препознају те вредности мултинационалне средине што су били чврсто утемељени на својој идеји и што су омогућили афирмисање других националних идеја, не ускраћујући било чије право, али и не дозвољавајући претенциозност. Покушали смо да расветлимо и међусобну повезаност Срба са простора Војводине и из централне Србије у XIX веку, да укажемо на прожимање у вези са националном идејом, које је трајало од I српског устанка 1804. године, о идеји Војводине као националном подвигу који се креће у правцу стварању заједничке државе, као и на меру у којој су војвођански Срби, просветитељски образовани и православно утемељени, утицали на развој националне идеје код Срба из Кнежевине, односно Краљевине Србије, и обратно. Ова прича скреће пажњу на повезаност, на корпус разноликости српске националне идеје које стварају јединствени мозаик, истовремено полицентричан и чврст", рекао је проф. др Марковић.

Ова трибина до сада је одржана у 25 градова централне Србије и Војводине, од Врања до Вршца и од Малог Зворника до Смедеревске Паланке, како је сам истакао аутор, све у циљу да се боље упознамо, да из познанства извучемо најбоље за народ и државу. Књига "Од присаједињења до прекрајања - Војводина у Краљевини СНХ / Југославији 1918 - 1941." настала је као плод вишедеценијског рада и истраживања, а њено представљање организује Архив Војводине, уз подршку Покрајинске владе.

"Ово је тема о којој се до пре неколико година мало говорило и још мање писало, међутим од 2014. године Србија се лагано враћа себи и својој традицији, светосавским начелима. Од 2016. године у Војводини почели смо озбиљно да радимо на обнови нашег националног идентитета, од када се на прави начин обележавају најзначајнији датуми наше историје. Превасходно мислим на годишњицу присаједињења Баната, Барање, Бачке и Срема Србији, отворили смо музеј посвећен овом великом датуму и догађају, подигли смо споменик нашем великом краљу Петри I Карађорђевићу, изгласали смо одлуку о враћању у употребу традиционалних симбола српске Војводине из 1848. године. Данас имамо Нови Сад и Београд који нису оптерећени лошим односима политичких елита, уједињени смо око визије изградње модерне, успешне и слободне Србије, заједно обележавамо и нови празник - 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, све то је доказ да се коначно враћамо себи, својој историји и традицији", рекао је између осталог, приликом отварања трибине, Немања Завишић, потпредседник Скупштине АП Војводине.     

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"