Представљена нова књига Владимира Увалина

У Градском музеју Културног центра Врбаса представљања је књига "Културно-просветни живот у Врбасу, 1945 - 1951. година", нови истраживачки рад публицисте и хроничара Владимира Увалина. Након 11 година од како је из штампе изашла Увалинова монографија "Привреда Врбаса 1945 - 1951. године", новим радом заокружује се дуготрајан истраживачки рад у ком је у фокус стављено првих седам мирнодопских година након Другог светског рата, период у ком је Врбас попримио нове обрисе и каракеристике на свим пољима живота. О књизи су говорили Југослав Вељковски, архивски саветник из Историјског архива Града Новог Сада, Павле Орбовић, историчар, из Градског музеја Врбаса, као и сам аутор.

"Нови рукопис Владимира Увалина веома је значајна тема за сагледавање послератног периоду у Југославији, Војводини и Врбасу. Посебност Врбаса у овом периоду чини смена становништва и мешање културних идентитета народа са различитих југословенских простора. Увалин своје истраживање отвара основним подацима о месту, бавећи се становништвом, месним народним одборима, сељачким радним задругама и задружним домом, а затим у одвојеној целини и школством кроз увид у рад школа, Народног универзитета и Дома пионира. Аутор је несумљиво уложио велики истраживачки труд користећи се архивском грађом, периодиком, бројном објављеном литературом и чланцима из стручне периодике. И поред чињенице да Владимиру Увалину историја није професија, показао се као вредан и педантан истраживач чији су радови веома значајни у откривању нових чињеница у историји Врбаса и полазна тачка за нове истраживаче", рекао је Орбовић.

Владимир Увалин истакао је да је годину дана радио на књизи, користећи и грађу, чланке и прилоге објављене у разним часописима и годишњацима.

"Користио сам архиве Србије, Војводине, Новог Сада и Сомбора, али и архиву наше шећеране 'Бачка', али и грађу која још није предата архивима већ се налази у институцијама, попут Гимназије 'Жарко Зрењанин' и Основне школе 'Петар Петровић Његош'. Користио сам и исказе наших старијих Врбашана и њихову личну документацију. У периоду који сам истраживао дошло је до значајне промене становништва, стигли су колонисти из Црне Горе и Босне и Херцеговине, и ови почеци нису били лаки и једноставни. Зачеци културног живота биле се тзв. 'Шарене вечери', потпуно аматерски драмски прикази који су служили и за прикупљање средстава за набавку књига и слично. Носилац тог живота била је омладина и у септембру 1946. године формирано је 14 актива народне омладине, четири у Новом Врбасу, два у Старом, и преостали од радничке и средњошколске омладине", рекао је Увалин.  

У музичком делу програма учествовали су Анђела Ратковски и Александар Мажић, као и деца из Основне музичке школе у Врбасу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"