ИНФРАСТРУКТУРА

Реконструисан пут до Србобрана, у току рекострукција пута до Куле

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић посетила је Врбас и обишла радове на рехабилитацији државног пута Врбас - Кула.

Пројекат вредан скоро пет милиона евра требало да буде завршен у новембру 2020. године. Претходно је завршена рехабилитација пута до Србобрана, у који је уложено 5,2 милиона евра.

 

Врбасу 50 милиона динара од Владе Србије за ЦППОВ

Влада Републике Србије издвојила је 50 милиона динара за подршку функционисању Централног постројења за прераду отпадних вода за општине Кула и Врбас, који се у потпуности финансирао из претприступних фондова Европске уније - ИПА. У изградњу ЦППОВ уложено је 20 милиона евра. Изградња приступног пута до постројења, вредна 39 милиона динара, била је обавеза општине Врбас према инвеститору, и ова средства обезбеђена су у сарадњи са Покрајинском владом.

Несметан рад Централног постројења за прераду отпадних вода ствара услове за прихватање свих отпадних вода Врбаса и Куле и прекид загађивања Великог бачког канала. Управо је овај пројекат био основни предуслов да се ускоро активира план ремедијације и ревитализације Великог бачког канала.

 

Цео Врбас под новом уличном расветом 

У Врбасу је у току замена више од 2.500 сијалица јавне расвете. Уместо старих живиних и натријум сијалица постављају се ЛЕД светиљке, знатно ефикасније на пољу основне функције, као и значајно штедљивије од досадашњих. Пројекат нове градске расвете спроводи се кроз јавно приватно партнерство локалне самоуправе и изабраног партнера.

 

Општини Врбас 56 милиона динара од Покрајинске владе за уређење блокова 100 и 44

За реализацију пројекта у области локалног и регионалног економског развоја и саобраћајне инфраструктуре, општина Врбас добила је из буџета АП Војводине 56.408.901,85 динара за финансирање пројекта "Инфраструктурно опремање у блоковима 100 и 44 у Врбасу". Овим новцем уређена је саобраћајна и друга инфаструктура у индустријској зони према Башком Добром Пољу и изграђен нови паркинг простор у центру Врбаса.

 

За канализацију у БДП и атарске путеве обезбеђено 28 милиона 

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и општина Врбас склопили су договоре о заједничким улагањима у два пројекта - наставак изградње канализације у Бачком Добром Пољу и уређењу атарских путева у КО Врбас.

Према првом уговору, који је насловљен "Изградња канализације употребљених вода - фаза III Бачко Добро Поље, две стране су се обавезале о заједничком улагању укупно 19,7 милиона динара, док други уговор о коришћењу бесповратних средстава за суфинансирање уређења атарских путева и отресишта, прецизира да се за уређење атарског пута у КО Врбас обезбеђује 8,6 милиона динара.
Претходно је Министарство привреде издвојило 1.065.000 динара за израду пројектно техничке документације за изградњу канализације у насељима Бачко Добро Поље, Змајево и Равно Село.

 

 

За безбедност саобраћаја обезбеђено 3,5 милиона динара 

Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај издвојио је више од три милиона динара за реализацију три пројекта у области инфраструктурног опремања за потребе унапређења безбедности у саобраћају.

  • За реконструкцију опреме светлосних сигнала на раскрсници улица Ивана Милутиновића и Његошеве, надлежни секретаријат издвојио је 2,6 милиона динара, док је општина Врбас обезбедила додатних 655.000 динара.
  • За пројекат постављања два брзинска дисплеја у улици Данила Бојовића Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај обезбедио је 400.000 динара, док ће из локалног буџета бити издвојено 200.000 динара.
  • Трећи уговор односи се на уређење пешачког прелаза у зони Основне школе "20. октобар", за шта је из покрајинског буџета обезбеђено 478.000 динара, а општина Врбас се обавезала да у пројекту учествује са додатних 120.000 динара.

 

Нова трафостаница за боље снабдевање струјом

У циљу бољег напајања електричном енергијом потрошача који живе у рубним деловима Врбаса, у реону Шлајза и излетишта Провалије, Електродистрибуција Сомбор - погон Врбас и општина Врбас заједно су издвојили два милиона динара за инсталирање нове трафостанице.

Стара трафостаница снаге 250 киловолт ампера снабдевала је 88 потрошача, а неки од њих били су удаљени готово три километра од ове тачке. Инсталирањем додатне, снаге 160 киловолт ампера, обезбеђено је квалитетно напајање за 27 најудаљенијих домаћинстава, тако да ниједно од њих сада није удаљеније од 500 метара од трафостанице.

 

Нови вентили на водоводном систему – уложено 18 милиона динара

Уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у Врбасу је спроведен пројекат замене вентила у водоводним шахтама. За ове интервенције на водоводној мрежи у Врбасу утрошено је 18 милиона динара.

Замена је извршена на педесетак локација а нови вентили и додатна опрема донели су унапређење система дистрибуције пијаће воде у целом граду. Вентили у шахтама нису мењани скоро 50 година.

 

Република Турска финансирала изградњу игралишта

Амбасадор Републике Турске у Републици Србији Мехмед Кемал Бозај, координатор Турске развојне агенције "Тика" Мехмед Барјак, и председник општине Врбас Милан Глушац свечано су отворили ново игралиште за децу које се налази у парку крај аутобуске станице.

За изградњу игралишта Република Турска је кроз Агенцију "Тика" обезбедила 8,2 милиона динара, док је општина Врбас обезбедила простор и сву потребну документацију. Сарадња између Амбасаде Турске и локалне самоуправе остварена је кроз учешће младих из Врбаса у манифестацији "Србија у ритму Европе".
 

 

Нова опрема у две блоковске котловнице


У две блоковске котловнице у Врбасу, у Блоку 18 и Блоку Сава Ковачевић, инсталиране су нове експанзионе посуде које ће битно унапредити рад ових мини-топлана. Вредност инвестиције је близу 600.000 динара, а новац је обезбеђен из субвенција општине Врбас.

Котловнице у које су уграђене експанзионе посуде загревају стамбени и пословни простор укупне површине 30.000 метара квадратних, што је више од 500 домаћинстава, а из котловнице у Блоку Саве Ковачевића топлотом се снабдева и централни објекат ПУ "Бошко Буха".

"Попут раније набавке котла у Центру за физичку културу, и овде се радило о интервенцији која је била хитна и веома је важно што је квалитетно и на време завршена. Средства која су недавно одобрена општини Врбас из буџетских резерви Владе Србије, од 60 милиона динара, такође ће бити усмерена у ЈКП 'Стандард'. Знатан део тих средстава биће уложен у ревитализацију система грејања. Новац који је овде утрошен долази из локалног буџета, а са оним добијеним од републичке Владе моћи ћемо да урадимо много више", рекао је МИлан Глушац, председник општине Врбас.

 

Геронтолошки центар енергетски ефикаснији

У Геронтолошком центру Врбас завршени су радови на уградњи кондензационих котлова. Нова опрема постављена је у циљу уштеде у потрошњи природног гаса који установа користи за загревање простора.

Пројекат је са 2.514.570 динара финансирао Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равоправност полова.

 

Нови котао у Центру за физичку културу

Котловница Центра за физичку културу "Драго Јововић" добила је нови топловодни котао на мазут. Вредност ове инвестиције је близу 1,8 милиона динара са ПДВ-ом, а ЈКП "Стандард" набавило је овај уређај у сарадњи са општином Врбас. 

"Ово је значајна и неопходна инвестиција јер је претходни котао током година више пута саниран и више није било могућности да се настави са његовим оправкама, због чега се ушло у поступак набавке новог. Из овог котла топлотном енергијом снабдева се читав објекат ЦФК, дакле, пословне просторије, хотел, ресторан, али и зимски базен, спортске сале и друге просторије у којима тренирају наши спортисти и спортски клубови“, рекао је Милан Глушац, председник општине.

Нови котао је домаће производње, фирме „МИП-ТИМО“ из Ћуприје, снаге 1.200 kW, а може да ради на течно и гасовито гориво.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"