ЕКОЛОГИЈА

Општини Врбас шест милиона динара од Владе Србије и Министарствa заштите животне средине

Влада Републике Србије обавезала је Министарство заштите животне средине да издвоји шест милиона динара за израду пројектно-техничке документације за успостављање система за пречишћавање отпадних вода у општини Врбас. Одлука је донета у оквиру програма подршке припремању документације за инфраструктурне пројекте у области заштите животне средине.

  

 

ГИЗ за компостилиште донира 420.000 евра

На основу Споразума о учешћу у ГИЗ пројекту "Управљање отпадом у контексту климатских промена - ДКТИ", општин Врбас потписала је уговор о донацији Немачке развојне сарадње - ГИЗ у износу од 420.000 евра, за успостављање одрживог система управљања отпадом и увођења циркуларне економије у овој области.

Уговором о донацији предвиђена је изградња постројења за компостирање биоразградивог (зеленог) отпада и набавка пратеће опреме, а у циљу смањења отпада који се одлаже на депонију. На овај начин смањиће се емисија гасова са ефектом стаклене баште и истовремено производити компост.

Постројење ће имати капацитет за обраду 2.000 тона зеленог отпада годишње, а произведени компост ће се моћи користити као замена за органско ђубриво у пољопривреди или као материјал за покривање постојеће депоније. Изградња овог постројења отвариће и могућност и за нова радна места. Осим изградње постројења и пратеће инфраструктуре на постојећој депонији, општина Врбас планира и успостављање рециклажног центра и трансфер станице на истој локацији.

Као додатна подршка унапређењу система управљања отпадом на територији општине Врбас, и успостављања система одвојеног сакупљања отпада, пројекат ГИЗ-а обезбедио је општини Врбас и камион за одношење смећа.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"