Нова општинска власт

Општина Врбас добила је нову локалну власт. На конститутивној седници Скупштине општине Врбас формирана је нова владајућа већина коју чине три коалиције састављене од осам партија и једне групе грађана. У наредном мандату одборничку већину чиниће коалиција За европски Врбас – Борис Тадић, коју чине Демократска странка, Социјалдемократска партија и Српски покрет обнове, затим коалиција Социјалистичке партије Србије, Партије уједињених пензионера Србије и Јединствене Србије, и коалиција Либерално демократске партије, Лиге социјалдемократа Војводине и Листе за села. Ова већина броји 25 одборника, док 11 одборника опозиције долази из Српске напредне странке, Српске радикалне странке и коалиције Демократске странке Србије и Нове Србије. На првој конститутивној седници верификовани су мандати свих одборника и изабрани водећи функиционери локалне администрације.
  За председника општине Врбас изабран је др Жељко Видовић, а за његовог заменика Драган Стијеповић, обојица чланови ДС. За председника Скупштине општине изабрана је Марјана Мараш, чланица СПС, а за њеног заменика Вељко Цицмил из редова ЛДП. Приликом гласања, које је било тајно, појединини предложени функционери добијали су и по 27, 28 или чак 29 гласова, што значи да су њихово именовање подржали и поједини припадници опозиције. Изабрано је и петочлано Општинско веће које сада чине Борис Бијеловић (ДС), Горан Пејовић (СПС), Јелена Миљанић (СПС), Александар Крунић (ДС) и Радмила Мусић (ДС). За секретара СО реизабран је Милан Половина.
  У првим изјавама након седнице, председник општине др Жељко Видовић оценио је да следи тежак период, посебно због нагомиланих дугова. „Морамо вратити општину Врбас на оно место које јој припада тако што ће се радити на запошљавању и развијању малих и средњих предузећа. Бригом о младима морамо спречити економску миграцију која се тренутно дешава у нашој општини, из које људи одлазе да би у неком другом месту могли себи створити боље услове за живот. У сваком случају, Врбас ће после четири тешке године које су пред нама, бити на много бољој позицији на лествици развијених општина у Србији“, рекао је др Видовић. Општина се не може поуздати у свој буџет, јер је презадужен, додао је др Видовић, „али ће доста тога омогућити кроз партнерства са приватним фирмама, донаторствима, као и средствима из покрајинских, републичких и међународних фондова“. „Све оно што је започето завршиће се у догледном року. Реализација капиталних инвестиција није застала, ради се канализација, гасификација, ради се позориште, паркинг болнице је скоро завршен, а на пролеће почиње изградња друге фазе болнице“, рекао је нови председник општине.
  Председница Скупштине општине Марјана Мараш истакла је да ће ново председништво поштовати Статут, Пословник, законе и Устав и да ће се трудити да локални парламент има обележја демократије и уважавања, као и да очекује да ће представници опозиције помоћи да рад СО буде што успешнији. Коментаришући чињеницу да је прва жена председница СО Врбас, она је рекла да би то требало да буде подстрек за друге припаднице нежнијег пола. „То што сам прва жена која води СО причињава ми посебно задовољство, јер сам председник Одбора за праћење остваривања родне равноправности. Мислим да ће то бити подстрек за друге жене у нашој средини да крену мојим путем и да нас има више у извршној власти и на местима где се одлучује“, истакла је Мараш.
  Претходни председник СО а сада опозициони одборник СНС Игор Бечић, изразио је уверење да ће његова партија имати велики утицај на рад локалног парламента. „Одборници СНС биће конструктивна опозиција која ће се трудити да власт испуни сва обећања дата грађанима у току предизборне кампање. Тражићемо да реализују све оне инвестиције које су обећали и када год буду радили у интересу грађана имаће нашу подршку. Али када видимо да не раде како треба на побољшању квалитета живота становника врбаске општине, бићемо жестока опозиција“, рекао је Бечић.
  Свој допринос раду СО најавили су и одборници СРС. „Подржаћемо оне предлоге и послове који буду квалитетни, али уколико власт буде радила на штету грађана, у СРС-у ће имати оштрог критичара“, рекао је Петровић.
  Иначе, Врбашани су данас по први пут имали могућност да рад локалног парламента прате на ТВ Бачка. Екипа локалне телевизије успела је и поред свих тешкоћа да обезбеди ТВ сигнал и емитује слику из Скупштине општине Врбас, и тако да пун допринос развоју парламентаризма и демократије.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"