Инвестиција немачке компаније

Немачка компанија “СЗВ” отвориће у јануару наредне године у Врбасу први Центар за вештачко осемењавање свиња у Војводини, изјавио је председник Управног одбора Центра Саша Стојиљковић, а преноси Бета. На конференцији за новинаре у војвођанском Фонду за привлачење страних инвестиција (Вип фонд), он је рекао да ће у првој фази рада у Центру, за чију је организацију до сада уложено око 120.000 евра, бити смештено око 40 нерастова свих раса, чији ће генетски материјал моћи да купе све фарме у Србији.
  Према речима Стојиљковића, цена једне дозе семена биће око пет евра, а у плану је да се у догледно време у Врбасу изграде нови објекти, како би се капацитет Центра проширио на око 300 нерастова. Објекти за држање нераста и лабораторија Центра у Врбасу биће опремљени према стандардима које немачко Удружење узгајивача свиња "Саустарк" примењује у централи у Баден-Виртенбергу.
  Доцент на Пољопривредном факултету у Новом Саду Иван Радовић оценио је да се од једног квалитетног нераста, какви ће бити у Центру у Врбасу, годишње може произвести од 3.500 до 5.500 прасади са добрим генетским материјалом. “Ситуација у производњи свиња у Србији је изузетно лоша и отварањем Центра стварају се услови за правилнију узгајивачку структуру и поправљање перформанси на домаћим фармама. Последњих 30 до 40 година у Србији је увожен генетски потенцијал, али крајни ефекат није био на завидном нивоу, због чега су фарме данас израубоване и дуго у њих није улагано. Уз ниску цену семенског материјала, сточари ће сада бити у прилици да поправе перформансе на својим узгајалиштима", рекао је Радовић.
  Директор Вип фонда Бранислав Бугарски оценио је да је ова инвестиција веома значајна за развој сточарства у Војводини и додао да је тај фонд аграр означио као најперспективнији сектор за страна улагања у Војводини. Инвестиција произвођача свиња из немачке покрајине Баден-Виртенберг остварена је у сарадњи са Универзитетом Хохенхајм и Пољопривредним факултетом у Новом Саду, уз стручну подршку Вип фонда.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"