Извештај о ХИВ-у у Војводини

Према подацима из прелиминарног извештаја о ХИВ инфекцији у АП Војводини у 2009. години, који је израдио Институт за јавно здравље Војводине, током ове године на подручју покрајине забележено је 17 нових случајева ХИВ инфекције. У шест случајева у моменту постављања дијагнозе ХИВ инфекције особе су  већ биле у стадијуму симптоматске ХИВ инфекције (АИДС), а три особе су и преминуле током 2009. године.
  “У односу на начин заражавања, у 14 случајева се радило о сексуалном контакту. На овај начин се заразила једна жена  и 13 мушкараца, од којих је 10 имало сексуални однос са другим мушкарцем. Међу особама са новодијагнастикованим ХИВ инфекцијом је и један интравенски корисник дрога, а код једне особе није утврђен начин заражавања. У 2009. години забележен је и други случај вертикалне трансимисије или преношења инфекције са заражне мајке на дете, након што је први случај забележен 2008. године”, стоји у извештају.
  Иначе, први случајеви ХИВ инфекције у Војводини регистровани су 1985. године и до 31. октобра текуће године укупно је 267 грађана покрајине сазнало да живи са ХИВ инфекцијом. “Највећи број ХИВ инфекција дијагностикује се у узрасту од 20 до 39 година. Тренутно 157 грађана живи са ХИВ инфекцијом, од чега је 47 оболело од АИДС-а. Случајеви ХИВ забележени су у 35 од 45 војвођанских градова и општина.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"