Штрајк упозорења

Радници Индустрије уља и биљних масти „Витал“, окупљени у Самосталном синдикату, одржали су данас једночасовни штрајк упозорења и најавили да ће уколико до 07. децембра послодавац не ипсуни њихове захтеве, ступити у генерални штрајк са потпуном обуставом рада. Пред фабричком капијом окупило се више десетина радника захтевајући пре свега да се у „Витал“ врате сви радници које је послодавац послао на рад у друге фирме из система „Инвеј“, у чијем саставу ради и врбаска фабрика.
  „Нема почетка преговора док се у Витал не врате сви људи који су упућени на рад у друге фабрике. Успели смо да се одупремо претњама и притисцима, и што је притисак већи ми смо све бројнији и одлучнији да истрајемо. Због великог прогона и понижавања чланова Самосталног синдиката од стране пословодства Витала, приморани смо да користимо сва законска средства заштите, за разлику од оних који воде фабрику и користе моћ и силу, ругајући се законима“, рекао је Ђорђе Вуковић, председник Штрајкачког одбора и Самосталног синдиката у „Виталу“.
  Штрајкачи траже и повећање плата од 50 одсто, потписивање колективног уговора, исплату прековременог рада, ретроактивну исплату сменског рада за последње три године, затим да дани проведени у штрајку буду плаћени као да се радило и да учесници у штрајку не могу да сносе последице због обуставе рада. Радницима су подршку пружили Урош Клачар и Зоран Пурић, председници врбаског и сомборског ОО СС, Јелена Чешљевић, председница ПО СС, Гордана Миловић,  председница СС Општинске управе, и Марко Миљанић, председник СС у АД „Карнекс“. Раднике „Витала“ током штрајка упозорења обишли су и представници општине Врбас. Иако у АД „Витал“ нико није желео да коментарише догађаје испред фабрике, током следеће недеље требало би да дође до разговора представника синдикалне организације и пословодства Витала, уз посредовање локалне самоуправе и Покрајинског секретаријата за рад и запошљавање.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"