Преговори пре штрајка

Представници Штрајкачког одбора у Фабрици уља и биљних масти „Витал“ и пословодства ове индустрије састали су се данас у згради општине Врбас и, у присуству председника општине др Жељка Видовића и покрајинског секретара за рад и запошљавање Мирослава Васина, најавили отпочињање преговора око захтева који су се чули током једночасовне обуставе раде. Радници „Витала“ најавили су за 07. децембар генерални штрајк уколико до тада не буду испуњени њихови захтеви.
  Након састанка представници Штрајкачког одбора истакли су да преговори треба да почну одмах, јер „штрајкачи су одлучни да иду до краја све док не буду испуњени сви захтеви“. „Директор компаније Инвеј Станко Томовић нам је обећао је да ћемо разговарати и покушати да наћемо решење за проблеме. Он није коментарисао наше захтеве, већ је на састанку говорио о томе како се компанија налази у тешој пословној ситуацији. Без обзира на све, ми нећемо одустати од свих пет захтева, па макар морали и да обуставимо производњу. Ми то не желимо, а верујемо да то није интерес ни нашим послодавцима“, рекао је Ђорђе Вуковић, председник Штрајкачког одбора.
  Захтеви штрајкача су да се у фабрику одмах  врате радници „Витала“ који су пре неколико дана премештени у „Меделу“ и „Албус, затим да се плате повећају за 50 одсто, потпише Колективни уговор, исплати прековремени рад и потпише уговор о безбедности и здрављу на раду. Станко Томовић, директор компаније „Инвеј“, није желео да коментарише последња дешавања у Виталу, уз напомену да ће руководство размотрити све захтеве радника о донети одлуке које ће бити у складу са законом. Обе стране најавиле су да ће преговори почети већ током дана.  
  Према речима Мирослава Васина, састанак у згради општине Врбас треба да буде почетак нових односа између синдиката и менаџмента „Витала“. „Први услов за почетак решавања проблема запослених у фабрици јесте да се запосленима обезбеди једна канцеларија за рад новоформираног синдиката, као и да се председнику синдиката омогуће сва законом загарантована права. Према обећањима руководства предузећа овај захтев ће бити испуњен и синдикат ће добити свој простор у фабрици. Након тога могу да започну преговори“, рекао је Мирослав Васин након састанка у Врбасу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"