Вишак запослених у ОУ и ЈП

Иако су Министартсво за локалну самоуправу и Министарство финансија проценили да у службама локалне самоуправе и јавним предузећима и установама у општини Врбас има 43 прекобројних радника, др Жељко Видовић, председник општине Врбас, очекује да ће овај број ипак бити мањи од првобитне процене министарстава. Према препорукама, смењење броја запослених треба да се спроведе у општинској управи, Народној библиотеци „Данило Киш“, Културном центру Врбаса и Центру за физичку културу „Драго Јововић“.
  „Затражили смо од министрастава додатно време за спровођење њихових налога. Послали смо им и додатну документацију и спискове који су нам затражени и крајем овог месеца очекујемо коначан одговор на наше захтеве да се овај број умањи. Мислим да ће број отпуштања бити мањи, јер у претходној документацији нису била наведена радна места која локална самоуправа мора да отвори, као што је Канцеларија за младе, Канцеларија за Роме, Канцеларија за локални економски развој, Пореска управа и још неких која нису била предвиђена систематизацијом у ранијем периоду“, рекао је др Жељко Видовић.
  Према Видовићевим речима, „то не значи да отпуштања неће бити, јер ће систематизација коју пропише Министартсво за локалну самоуправу морати да се испоштује у потпуности“. „До измена ће доћи јер сваки запослени у локалној самоуправи и јавним предузећима морати да испуњава тражене квалификације за своје радно место. Уколико неко не буде испуњавао те захтеве, на његово место ће доћи неко ко је квалификован да обавља посао. Поред тога, сва јавна предузећа ће морати да изврше рационализацију својих радних места јер је недопустиво да Јавно комунално предузеће ‘Стандард’ има око 250 запослених а да половина од овог броја буде запослена у управи предузећа. То је последица запошљавања на којем је инсистирала претходна власт и тај проблем ће морати да се решава“, рекао је др Видовић. Он сматра да је добар пример решавања ове врсте проблема може бити ЦФК „Драго Јововић“, где су реорганизацијом и отварањем нових објеката створени услови да се упосли двадесетак радника који су били вишак.
  „Осим тога, у договору са синдикатом у општинској управи направићемо и социјалну карту запослених, како би покушали да заштитимо самохране родитеље и запослене, чије су породице у тешком материјалном стању“, рекао је др Видовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"