Лош квалитет мазута

Након скоро тронедељних проблема са грејањем, у становима житеља блока Саве Ковачевића радијатори су поново топли и слични проблеми, према речима др Жељка Видовића, председника општине Врбас, више се неће понављати. Грејање станова у овом кварту више пута је прекидано због проблема са квалитетом једне количине мазута, а не због нестанка овог енергента, како се могло прочитати на обавештењима на појединим улазима зграда.
  „Непосредан разлог за заустављање котлане у овом кварту су четири тоне лошег мазута које је неко примио без атеста, и у којем је, према првим проценама, било око 60 одсто воде. Тај мазут није могао да сагори и дошло је до проблема са грејањем. Проблеми су отклоњени тако што смо набавили мазут нормалног квалитета“, рекао је др Видовић.
  Према његовим речима, због набавке у којој није поштована процедура у ЈКП „Стандард“ ће бити покренут дисциплинки поступак кроз који треба да се утврди ко је одговоран за овај пропуст. „Не ради се о великом новцу, али се мора испитати ко је одговоран за то што је у цистерну примљен мазут без одговарајуће документације. Могу да разумем да је набавка извршена по неком бржем поступку, јер је у том тренутку постојала могућност нестанка мазута због кашњења испорука из НИС-а, али такав мазут не сме да доспе у котларнице предузећа. Чекамо комплетну информацију о догађају, али ако она изостане и не буде покренут дисциплински поступак, спремни смо да документацију предамо и другим органима како би они преконтролисали и утврдили ко је одговоран“ рекао је др Видовић и додао да ће узорак пристиглог мазута бити анализиран. Он је изразио и незадовољство због чињенице да руководство општине Врбас уопште није било обавештавано о проблемима са грејањем. 
  Говорећи о ситуацији у овом предузећу, он је истакао да је локална самоуправа измирила сва дуговања према „Стандарду“, као и да је субвенцијом помогла у набавци мазута за ову грејну сезону, али да ЈКП „Стандард“ мора наћи начина да сопственим снагама превазиђе тешку ситуацију у којој се налази. Предузеће тренутно за испоручене услуге има потраживања од 68 милиона динара од физичких лица и око 38 милиона од правних лица, која не успева да наплати. „Мораћемо наћи решење да ЈКП ‘Стандард’ престане бити највећи губиташ међу јавним предузећима“, рекао је Видовић.
  Ипак, у ЈКП „Стандард“ тврде да је несташица мазута била узрок престанка грејања у овом блоку. Према речима Драгана Томашевића, директора предузећа, „мазута у котлани у том тренутку више није било и морала је да се изврши набавка“. „Тражили смо од другог добављача  цистерну мазута, али нам је јављено да ће бити испоручено само 4 – 5 тона. Утврдићемо све околности под којим је тај мазут примљен, али понављам, мазута у тој котлани није било и она је била пред заустављањем“, рекао је Драган Томашевић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"