Протест пред АД „Змајево“

Protest ZmajevoНеколико десетина акционара АД “Змајево“, углавном пензионера, организовало је данас протестну шетњу до предузећа, незадовољни оним што је донела приватизација овог пољопривредног добра и уверени да их је већински власник преварио. Према речима Веска Мухадиновића, једног од организатора протеста, мали акционари су се окупили како би наставили вишегодишњу борбу за остваривање својих права у предузећу. „Проследили смо власницима допис са десетак питања у вези са пословањем АД 'Змајево' за период након приватизације, од 2004. до 2009. године. Интересује нас, између осталог, како су исплаћивани лични дохотци запосленима, шта је све купљено под фирмом АД 'Змајево', и тражимо да нам се достави уговор о купопродаји предузећа и обавезе из њега“, рекао је Мухадиновић, и најавио да ће мали акционари тражити да се закаже ванредна скупштина фирме.
  „Лошим и незаконитим пословањем власник је наше акције обезвредио. Већина људи од укупно 492 акционара читав свој радни век провели су у овом предузећу, а сада нам власник ништа не даје“, рекао је Мухадиновић.
  Са друге стране, конзорцијум већинских власника АД „Змајево“, који чине Димитрије, Александар и Благоје Христић и Здравко Гаћина, сматра да је њихов однос према мањинским акционарима коректан. „Нама није јасно шта акционари уствари хоће и зашто се окупљају. Све завршне рачуне фирме могу наћи на сајтовима, јер су јавни. Увек су присуствовали свим скупштинама, осим на последњој, иако су били позвани“, рекао је Здравко Гаћина, директор АД „Змајево“.
  Руководство предузећа истиче да су већински власници у два наврата, 2007. и 2008. године, мањинским акционарима понудили откуп акција по тржишној цени, али да није било заинтересованих за то, и да су поново спремни на тако нешто, уколико се акције фирме нађу на берзи.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"