Упис до 09. марта

Припадници националних мањина који живе у општини Врбас имају могућност да се до 09. марта упишу у посебан бирачки списак како би остварили право да учествују на изборима за чланове Савета националних мањина. У зависности од процента уписаних бирача мањине ће савете бирати на непосредним или посредним електорским изборима. Оне мањине које до 09. марта у посебан списак упишу више од 50 одсто укупног броја њених припадника према последњем попису становништва, своје националне савете бираће непосредно. У супротном изаћи ће на електорске изборе, а сваки електор мора да прикупи најмање 100 потписа припадника мањина.
  Од 11. децембра, када је започела процедура формирања посебног бирачког списка, у општини Врбас уписано је више од 1.800 Русина, око 500 Украјинаца, око 380 Мађара и око 80 Рома. Немци, Хрвати, Словенци, Словаци и Бошњаци поднели су по само неколико захтева. Према информацијама из Матичне службе општине Врбас, упис у посебан бирачки списак представља слободу, а не обавезу, и процедура уписа је једноставна и не кошта ништа.
  Иначе, на изборима за чланове Савета националних мањина, који ће највероватније бити одржани у јуну, учествоваће 19 националних савета и они ће се обавити на целој територији Србије, у свих 167 општина, на најмање два језика. Савете ће овога пута посредно или непосредно бирати Албанци, Ашкалије, Бошњаци, Бугари, Буњевци, Власи, Грци, Египћани, Мађари, Македонци, Немци, Роми, Румуни, Русини, Словаци, Словенци, Украјинци, Хрвати и Чеси.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"