Изградња IV 2 фазе колектора

Поводом почетка изградње IV 2 фазе колектора отпадних вода, у Врбасу је одржан још један у низу састанака на којем је главна тема била предстојећа завршница пројекта Ревитализације Великог бачког канала. Састанку су присуствовали представници општина Врбас и Кула, затим представници Програма подршке развоју инфраструктуре локалне самоуправе, који финансира Европска унија, Института за водопривреду „Јарослав Черни“, Јавног предузећа „Дирекција за изградњу“, Универзитета Нови Сад и других организација укључених у пројекат Ревитализације Великог бачког канала.
  О тренутним активностима разговарали су др Жељко Видовић, председник општине Врбас, Светозар Буквић, председник општине Кула, Кок Ван Шутен, вођа тима Програма подршке развоју инфраструктуре локалне самоуправе, Миле Божић, инжењер ИВ „Јарослав Черни“, Давор Крмпот, директор ЈП „Дирекција за изградњу“, и други.
 
  На састанку је разматрана динамика тренутних и планираних активности пројекта, а представљен је и укупан буџет овог обимног пројекта, који ће износити 29,3 милиона еура. Страним донацијама и издвајањима из општинског, покрајинског и републичког буџета обезбеђено је 27,2 милиона еура, док ће преосталих два милиона еура вероватно бити обезбеђено из Фонда за капитална улагања АПВ.
  „Спремамо завршне договоре, а већ је почела изградња IV 2 фазе колектора отпадних вода. Коначно решавамо проблем испуштања воде у канал, а затим следи чишћење канала“, рекао је др Видовић.
  Према спецификацији, највећа донација за Ревитализацију Велику бачког канала стигла је од ЕУ, тачније из ИПА фонда, и вредна је 13 милиона еура. Влада Краљевине Холандије је донирала 1,2 милиона еура, четири милиона еура је обезбеђено из Националног инвестиционог плана, а 3,7 милиона је обезбеђено из ФКУ АПВ. Еко фонд Републике Србије обезбедио је 1,9 милиона еура, општина Врбас је обезбедила 1,4 милиона, док је 2,1 милиона еура обезбеђено као техничка асистенција од стране ЕУ.
  Према прорачунима, канализациони систем у пет насеља у општини Врбас коштаће 11,1 милион еура, магистрални колектор Врбас – Кула, фаза IV 2 чија је изградња управо почела, коштаће 3,1 милион еура, док је највећа инвестиција изградња Централног постројења за пречишћавање отпадних вода Врбаса и Куле, која ће коштати 13 милиона еура. Након што се сви ти послови обаве и када индустријска постројења, као највећи загађивачи уграде примарне прешистаче, приступиће се чишћењу канала.  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"