Обе функције до краја мандата

Посланици Скупштине Војводине донели су одлуку по којој „посланици који су изабрани по већинском систему на прошлим изборима у мају 2008. године, а који су на дан ступања на снагу ове одлуке затечени на више јавних функција, могу обављати те функције до истека текућег мандата Скупштине Војводине”. На основу ове одлуке Скупштина Војводине ће затражити сагласност од Агенције за борбу против корупције да до истека мандата дозволи овим посланицима да обављају функције градоначелника и председника општина. Чланом 7. те одлуке предвиђено је да „именована и постављена лица у органима АП Војводине, установама, фондовима, дирекцијама и другим организацијама чији је оснивач покрајина, настављају да врше и друге функције”. Од присутних 108 посланика за одлуку је гласало 80, против је било 20, уздржан један, док се 17 није изјаснило.
  Један од функционера који је истовремено председник општине и посланик у покрајинском парламенту је и председник општине Врбас др Жељко Видовић. Коментаришући ову одлуку он је истакао да се ради о „логичној одлуци јер Војводина, за разлику од остатка Србије, има и посланике биране по већинском систему, на директним изборима“.
  „Ови посланици су се затекли на две или више функција у тренутку када је изгласан закон који спречава истовремено ангажовање на више места. Када би дошло до престанка мандата посланицима нашли би се у проблему, држава би имала велике трошкове за организовање избора а посебно би порасли трошкови нових плата функционерима, јер многи од ових посланика сада раде волонтерски. То је економски аспект одлуке. С друге стране, слажем се новим законом који регулише ову област, али правила се не мењају док траје утакмица и закон се не може примењивати ретроактивно“, рекао је др Видовић. Он је изразио очекивање да ће Агенција за борбу против корупције узети у обзир све околности и посебности овог случаја и дати сагласност на ову одлуку.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"