Одржана IV седница СО Врбас

IV sednica SO VrbasОдборници Скупштине општине Врбас одржали су у суботу IV седницу и донели низ одлука важних за функционисање локалне средине. За 14 тачака дневног реда било им је потребно нешто више од пет часова, али је и овога пута, слично као и претходног, за утврђивање дневног реда претходно било потребно додатних осам часова, па је седница поново завршила дубоко у ноћи.
  Као и увек до сада, најжешћа расправа и међусобне оптужбе чуле су се у првим сатима заседања, приликом утврђивања дневног реда. Опозициони одборници Српске радикалне странке Бранислав Петровић, Душко Ћутило и Жељко Шкундрић тражили су да се током заседања разговара и о раду општинске власти између две седнице СО, затим о стању у спорту, проблемима у ЈКП “Стандард” и ЈП за превоз путника “Врбас”, новим инвестицијама у угоститељству и програму рада ЦФК “Драго Јововић”, затим о гасификацији појединих места у општини Врбас и многим другим тачкама, али је владајућа коалиција ДС - СДП - СПО - СПС - ЈС - ПУПС - ЛДП - ЛСВ - Листа за села одбацила све предлоге опозиције за изменама дневног реда. Током ових расправа неретко су се чуле тешке речи и оптужбе за тренутно стање у општини Врбас, претило се пријавама и тужбама, али и позивали истражни органи да коначно утврде одговорност свих појединаца за насталу ситуацију.
  Након једночасовне паузе, око 19.00 часова, прешло се на рад по дневном реду. Одборници су донели одлуку о отуђењу и давању у закуп грађевинског земљишта којом је она усклађена са Законом о планирању и израдњи. Предвиђено је да се грађевинско земљиште отуђује или даје у закуп као неизграђено и уређено, и то поступком јавног надметања, прикупљањем понуда путем јавних огласа и путем непосредне погодбе.
  Одлуком локалног парламента општина Врбас приступила је оснивању Друштва са ограниченом одоворношцу „Обласна развојана асоцијација Бачка“, која би требала да подстакне развој целог региона.
  Усвојена одлука о држању домаћих животиња регулише начин и услове узгоја и заштите домаћих животиња, кућних љубимаца и егзотичних животиња, затим начин и услове оранизованог сакупљања и нешкодљивог уништавања животињских лешева, и начин и услове хватања паса и мачака луталица и њиховог збрињавања. Одлука је усклађена са законима о ветеринарству и добробити животиња, и према њој ће ускоро бити формирано приватилиште за псе и мачке.
  Одборници Скупштине општине донели су и одлуку да се оснује и Агенција за зоохигијену и пољопривреду, која би требало да се бави пружањем стручне помоћи и едукацијом пољопривредних произвођача, унапређењем задругарства, споровођењем послова зоохигијенске службе, приређивањем сајмова и сточних пијаца, пошумљавањем и уопште унапређењем пољопривреде. Функцију в.д. директора Агенције вршиће Владимир Даковић.
  Локални парламент дао је зелено светло и одлуци о изради Локалног плана управљања отпадом, одлуци о радном времену угоститељских објеката и објеката за приређивање игара за забаву и игара на срећу, и одлуци о распореду и почетку и завршетку радног времена у Апотеци.
  Расправу су изазвали и предлози измена Пословника о раду СО, којим се на 15 минута ограничава време за предлагање измена дневног реда, уз обавезу да се предлози у писменој форми доставе 24 сата раније. Овај потез већине опозициона СРС је протумачила као атак на демократију и „покушај да се под контролу стави још једно место на ком су се до сада могле чути критике на рачун власти“, док су одборници владајуће већине измене тумачили потребом да „парламент постане ефикаснији а не место које само служи за злоупотребу“.
  На предлог Комисије за кадровска, административна питања и радне односе, измењени су састави појединих управних и надзорних одбора јавних предузећа, и школских одбора.
  Локални парламент верификовао је мандат одборника Дамира  Мухарија, из коалиције ЛДП - ЛСВ - Листа за села.




Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"