Др Давид Груби добио бисту

Поводом обележавања двестагодишњице рођења др Давида Грубија, који је пре два века рођен у Бачком Добром Пољу, испред амбуланте Дома здравља у овом месту у општини Врбас свечано је откривена биста светски познатог и признатог лекара, а затим у Врбасу одржан и симпозијуму посвећен научном раду др Грубија.
  „Драго ми је да су Академија медицинских наука, Друштво за историју медицинске културе Војводине и секција за историју Српског лекарског друштва подсетили на овог великог човека са нашег поднебља, који је за понос и Бачког Доброг Поља и наше медицине“, рекао је др Владимир Јокановић, академик медицинских наука и аутор бисте др Грубија, приликом данашње свечаности у Бачком Добром Пољу.
  Бисту др Грубија открили су проф. др Карл Хорлбар, председник Института за историју медицине у Бечу, и др Жељко Видовић, председник општине Врбас. Говорећи о др Давиду Грубију, др Теодор Ковач, пензионисани професор Медицинског факултета у Новом Саду и један од иницијатора целе акције, истакао је да се ради о утемитељу науке о микозама, болестима које изазивају гљивице.
  „Дерматолози се највише баве ликом, делом и резултатима др Грубија. Он је први у медицину унео вату коју данас користи цели свет“, рекао је др Ковач.
  Израду бисте финансирала је општина Врбас, а председник општине др Жељко Видовић је истакао да локална самоуправа има жељу да се на симболичан начин одужи својим знаменитим појединцима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"