Реструктуирање „Стандарда“

Председник општине Врбас др Жељко Видовић рекао је данас да је одлука радника ЈКП „Стандард“ да ступе у једночасовни штрајк упозорења била сасвим очекивана. „Предузеће је оптерећено великим дуговима, проблеми који су настали у претходним годинама само су гурани под тепих, и то је сада кулминирало“, истакао је Видовић.
  „Мора се наћи право решење. Предузеће је у процесу подизања кредита, али не да би се исплатиле плате, већ да би се омогућило пословање, а затим из пословања исплата зарада. Стандард никада није добио више новца од локалне самоуправе него у последњих шест или седам месеци, сви јавни радови поверени су овом предузећу како би зарађивало на тржишту, али обим затечених проблема и дугова је стварно веома велик. Дугови износе око 130 милиона, евидентан је вишак радне снаге у администрацији, а механизација је застарела. Зато је неопходно новом систематизацијом број запослених довести на оптимум, а општина Врбас је спрема да од субвенција за ’Стандард’ предузећу купи два камиона за изношење смећа, два камиона кипера, два возила за одржавање путева и булдозер. Тако се стварају услови да се предузеће упосли и само зарађује новац“, рекао је Видовић.
  Видовић је најавио да ће веома брзо бити формирана радна група за израду студије поделе „Стандарда“ на мања предузећа, која ће независно бавити водоснабдевањем, грејањем, комуналним пословима и другим пословима. „Радницима нема шта да се приговори, они добро раде и град нам је чист и уредан. Наш циљ је да помогнемо да се рачун предузећа одблокира, јер док је у блокади ни плате се не могу исплатити. Ми ћемо измирити све наше обавезе према ‘Стандарду’, али не можемо издвајати новац зато што предузеће не може да наплати своја потраживања“, рекао је Видовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"