Округли сто о превенцији рака

Јуче је обележен Светски дан борбе против рака дојке. Ова болест је најраспрострањенија и најсмртоноснија врста канцера међу женама у Европи и свету. У Србији сваке године око 4.000 жена оболи од рака дојке, око 1.500 сваке године умре, али ако се открије на време рак дојке је излечив у више од 90 одсто случајева.
  Борби против рата дојке допринос даје и Општа болница Врбас. Лекари из ове здравствене установе учествоваће у четвртак, 28. октобра на округлом столу који ће се бавити превенцијом карцинома дојке. На трибини ће говорити др Зорица Ристић, гинеколог, др Божидар Мирковић, онколог, др Драгана Тегелтија, патолог, др Милан Ћелић, радиолог, др Тамара Петровић, хирург и Валентина Нинић, психолог.
  Трибини ће присуствовати и представници Друштва за борбу против рака из Сомбора, као и три пацијенткиње које ће присутнима пренети своје искуство у борби против ове болести. Поред едукативног материјала, све заинтерерсоване пацијенткиње које дођу на предавање имаће могућност да по договору дођу на преглед у Општу болницу Врбас.
Најмање трећина случајева рака дојке могла би да се избегне, а то су добрим делом они који су последица вишка килограма и физичке неактивности, наводи Светска здравствена организација поводом Светског дана борбе против рака дојке. Стручњаци зато истичу да је свакодневно бављење неком од физичких активности у трајању од 30 до 60 минута главно у очувању здравља дојки, при чему те активности не морају да подразумевају бављење маратоном или пливање већ се могу сводити и на коришћење степеница уместо лифта, шетња и  слично.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"