Узгајивачи свиња заједно

На иницијативу локалне самоуправе, у Врбасу је основано Удружење узгајивача свиња. Организација већ сада броји педесетак узгајивача који су на оснивачкој скупштини усвојили Статут и изабрали радна тела свог удружења. Управни одбор чине узгајивачи из сваке месне заједнице општине, док је за председника организације изабран Јанко Бојичић. Према речима Горана Пејовића, члана Општинског већа задуженог за пољопривреду, циљ формирања Удружења јесте да производња свиња поново буде профитабилна, као и да се ојачају породична газдинства која су погодна за ову делатност.
  “Некада смо на овом подручју имали врло развијен услужни тов свиња који је, на жалост, готово ишчезао, али остала је потреба за организованом производњом свиња. У томе видимо потенцијал једног оваквог удружења”, рекао је Пејовић и додао да ће локална самоуправа бити веома активна у овом удружењу и пружаће финансијску и логистичку подршку. “Постоје средства у буџету која су намењена пољопривреди и управо из тог извора финансијски ћемо подржати Удружење. Са друге стране, локална самоуправа ће се трудити да што боље повеже све интересне групе у овом послу, од самих произвођача, преко великих фарми и прерађивача, до пословних банака, како би се посао одржао профитабилним за све актере”, рекао је Пејовић.
  Према речима Ђурице Бешлина, узгајивача из Равног Села, ово је прави моменат да се мањи узгајивачи свиња удруже. “Бавим се овим послом већ 35 година и сматрам да је неопходно да се удружимо. Једино тако ћемо имати шансу на тржишту. Конкретно, до пре годину дана држао сам своје нерастове за приплод, а када се отворио Центар за вештачку оплодњу у Врбасу, узео сам од њих материјал и брзо након тога одустао од својих нерастова. Производњу базирам на материјалу који добијам из овог центра и радујем се што ће и његови представници бити у нашем Удружењу”, рекао је Бешлин.
  Прва активност новоформираног Удружења биће учешће на предавању о свињској куги, које ће у организацији Друштва аграрних новинара Србије, бити одржано 02. децембра у Врбасу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"