"Волимо друге, волимо себе"

Данас је Светски дан борбе против AIDS-а, који се ове године обележава под мотом "Волимо друге, волимо себе". Према броју инфицираних ХИВ-ом, Србија се сврстава у земље са ниском распрострањеношћу тог вируса. Званични подаци показују да у Србији живи 1.196 особа инфицираних ХИВ-ом. Само током ове године откривено је 75 заражених особа, 29 грађана је оболело од AIDS-а, док је 12 људи са AIDS-ом и четворо ХИВ позитивних умрло. Те бројке Србију сврставају у земље са ниском распротрањеношћу ХИВ инфекције, али се истовремено упозорава да је епидемиолошка ситуација „потенцијално несигурна“ због лоших социјално-економских услова, али и ризичног понашања.
  Истраживања показују да су оболели од ХИВ-а и даље дискриминисани у српском друштву. Последње истраживање показује да 89 одсто грађана Србије не би живело са особом која има ХИВ, да 65 процената не би примило у кућу заражене особе, а 39 одсто грађана сматра да их треба отпустити са посла.
  Допринос обележавању 1. децембра, Светског дана борбе против AIDS-а, дала је и омладина Демократске странке. Млади активисти ове странке, и поред кише, на Тргу Николе Пашића делили су пролазницима презервативе и брошуре о инфекцијама које се преносе сексуланим путем. Дејан Спировски, председник Клуба демократске омладине, истакао је да је циљ акције скренути пажњу грађана на опасности које прете ширењем ХИВ вируса. “Наш пропагандни материјал говори о значају заштите и коришћења кондома током сексуалних односа. Жеља нам је да грађани заштите себе и друге и зато им поклањамо презервативе”, рекао је Спировски.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"