Биопарк у Савином Селу

Представници општине Врбас, Еколошког покрета Врбаса и ЈВП „Воде Војводине“ састали су се данас у Савином Селу и разматрали идеју изградње Биопарка, спортско-туристичке  целине која би требало да буде замајац развоја сеоског туризма у овој крају. Са реализацијом пројекта почело би се већ на пролеће, док би његова реализација трајала неколико година, с тим што би се већ током наредне јесени део могао користити као излетиште. Биопарк би се простирао око језера која, према овој идеји, требају бити изграђена уз канал Дунав – Тиса – Дунав.
  „Желимо да искористимо потенцијале које имамо у околини Савиног Села, посебно део око бивше циглане. Имамо најаву Покрајинског секретаријата за енергетику да је спреман да обезбеди средства за примарне радове, како би се створили услови за формирање једног, два или три језера, што је предмет израде детаљног пројекта. Интересовање је показало и предузеће 'Воде Војводине', што целој идеји даје још већу шансу да буде реализована“, рекао је Миодраг Шошкић, начелник Општинске управе, који је учествовао на првом састанку организованом овим поводом.
  Ратко Ђурђевац, председник ЕПВ, каже да се од ЈВП „Воде Војводине“ очекује да направи приступни пут и рекреативне стазе у парку. „Пројекат би требао да буде генератор развоја туризма у овом крају и целој општини. Посебно мислимо на наутички туризам због хидро чворишта у овом месту, затим због квалитета воде, снажног удружења риболоваца, што су предуслови да се ова идеја реализује и учини одрживом“, рекао је Ђурђевац. Стеван Илинчић, помоћник директора за хидростистем у ЈВП „Воде Војводине“, истиче да предузеће већ има праксу суфинансирања пројеката који су везани за просторе око канала.
  Претпоставка је да би овај пројекат могао да кошта око пола милиона евра, али многи радова би се одрадили волонтерски. Помоћ за реализацију пројекта потражиће се и на адресама разних фондова ЕУ.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"