Предавање о свињској куги

Друштво аграрних новинара и Агенција за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас организовали су предавање на тему сузбијања и заштите од свињске куге за све чланове новоформираног Удружења узгајивача свиња. О овој опасној болести говорили су стручњаци из Управе за ветерину, затим експерти ЕУ који се у Србији баве искорењивањем класичне свињске куге и беснила, и домаћи ветеринари и узгајивачи.
  „Имамо традицију свињарске производње, али оно што нас тренутно раздваја од европског тржишта јесте управо свињска куга, због чега нисмо у ситуацији да извозимо свињско месо у ЕУ. Формирање оваквих удружења јесте корак унапред и корак ка успостављању стандарда који се у Европи очекују. Општина Врбас је препознала моменат и подржала иницијативу, тако да уз Центар за вештачко осемењивање, који је овде скоро отворен, ово подручје има велику шансу за пробој на тржиште“, рекао је Зоран Мићовић, директор Управе за ветерину Министарства пољопривреде.
  Према речима др Жељка Видовића, председника општине Врбас који је отворио семинар, око 20 одсто радног становништва у општини Врбас је запослено у кланичној индустрији. „Ово подручје је пре 20, 30 година било познато по услужном тову. Желимо да пружимо прилику пољопривредницима да поново развију овај посао, а локална самоуправа ће учинити све да пружи подршку удружењу. Управо радимо на томе да локална самоуправа организује вакцинацију свиња против свињске куге на нашем подручју и на тај начин помогне свима који крену у произвидњу“, рекао је др Видовић.
  Директор Агенције за зоохигијену и пољопривреду Владимир Даковић је истакао да представљени модели унапређења борбе против свињске куге нису непримењиви у нашој општини, само је потребно подржати узгајиваче и охрабирити их да модернизују своју производњу. „Многи произвођачи примењују неке од представљених биозаштитних мера, али је потребно унапредити их. Свака фарма мора ограничити промет људи и животиња кроз простор узгоја, затим потребно је поставити дезинфикационе баријере, и мора се поштовати начин облачења. Оно што се носи на фарми не носи се ван ње и обратно, и потребно је упражњавати мере дератизације, дезинфекције и дезинсекције“, рекао је Даковић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"