Откази у „Виталу“

У Фабрици уља и биљних масти “Витал“ у последњих месец дана двадесетак радника је добило отказ, а има најава да ће још један број радника ускоро постати технолошки вишак. Отпуштени радници кажу да се у овом случају ради о освети коју послодавац Предраг Ранковић, власник компаније “Инвеј” у чијем саставу послује и “Витал”, спроводи према радницима који су били, или су и даље, чланови Самосталног синдиката, јер се у фабрици број запослених није променио.
  Међу технолошким вишком нашао се и донедавни председник Самосталног синдиката Ђорђе Вуковић, који каже да је послодавац непосредно пред уручење отказа, на радна места отпуштених довео нове раднике, тако да фабрика и даље има око 250 радника.
  „Послодавац користи једну врло лукаву ствар и тако практично остаје у законском оквиру. Наиме, он прво запосли раднике и на одређеном радном месту повећа број извршилаца, а затим кроз неколико дана старог радника пошаље на годишњи одмор, након чега га очекује отказ“, рекао је Вуковић. Он сматра да је више од 150 чланова Самосталног синдиката погрешило што је прешло у новоосновани фабрички синдикат, јер се испоставило да их ни то није спасило од отказа. „Мада је већина сада у синдикату запослених или, опште је познато, газдином синдикату, нико није стао иза тих људи, председник тог синдиката нема одговоре ни коментаре за отказе. Послодавац, да не би направио општу панику, раднике отпушта полако, и то оне који су прошле године иницирали оснивање самосталног синдиката“, каже Вуковић.
  Радници који су проглашеним технолошким вишком, или су отказ добили по неком другом основу, сада се организују да би уз помоћ адвоката своја законска права остварили судским путем, односом тужбом против “Витала“.
  Поводом ових отказа, као и да ли ће их бити још у наредном периоду, директорка „Витала“ Слађана Ратковић је рекла да не жели ништа да коментарише.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"