Неискоришћени потенцијал

Topla voda VrbasУ недавно израђеном Геотермалном атласу Војводине нашла су се и четири бушотине топле воде у општини Врбас. На попису од око стотинак војвођаснких бушотина налазе се три бушотине у самом граду, крај Центра за физичку културу „Драго Јововић“ и објекта старе болнице, и једна бушотина у Куцури. Тренутно је у употреби једино извор у Куцури, који служи за функционисање једног стакленика, док су од три извора у Врбасу, након испитивања, два конзервирана, а један ликвидиран.

„Бушотина Куцури дубока је 996,5 метара, са температуром воде од 56 степени Ц и протицајем од 8,8 литара у секунди. Једна од бушотина у Врбасу дубока је 1.033 метра, вода је загрејана на 37 степени Ц, а протицај је 3,7 литара у секунди, док је на другој бушотини, дубокој 932 матра, температура 51 степен и протицај 4,3 литра у секунди. Трећа бушотина је на 947 метара, са водом од 56 степени Ц и најиздашнијим протицајем од 11,3 литра у секунди. Термална снага ових изворишта креће се од 0,26 до 1,7 мегавата“, саопштио је податке из Геотермалног атласа Војводине Горан Пејовић, члан Општинског већа задужен за привреду. „Бушотине су биле у власништву НИС-а, али се ово питање поново отворило након приватизације нафтне компаније. Војводина чека предлог власника НИС-а како уредити пословне односе при експлоатацији термалне воде, јер се ради о великом потенцијалу који лежи неискоришћен“, рекао је Пејовић. Незванично, једна од солуција је продаја бушотина локалним самоуправама, док је друга партнерски однос у експлоатацији. За реактивирање ових бушотина очекује се и подстицај државних органа.

Директор Јавног предузећа „Дирекција за изградњу“ Давор Крмпот истиче да се енергија топле воде може искористити на више начина и указује на примере наших северних суседа, Мађара. „Топла вода може се користити за загревање стамбених и пословних простора, иако извори у нашој општини немају довољну енергију за тако нешто. Ипак, развој туризма кроз подизање термалних бања и рехабилитационих центара, или увођење топле воде у системе производње у стакленицима, може бити начин да се искористи потенцијал ових бушотина. Најбољи пример је Мађарска у којој многа места имају бање са топлом и лековитом водом. Наша вода је сличног састава и уверен сам да и код нас може наћи исту примену, на корист грађана“, рекао је Крмпот.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"