Расте број корисника социјалне помоћи

Корисници социјалне помоћи у Србији добиће у овој години укупно 73 милијарде динара, што је десет милијарди више у односу на прошлу годину. Ова сума ће, како се очекује, бити довољна за редовну исплату социјалних давања, рекао је Зоран Мартиновић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике.

Према његовим речима, број корисника социјалне помоћи је у 2010. порастао 15 одсто у односу на претходну годину, а додатно ће бити увећан након усвајања новог Закона о социјалној заштити, којим се другачије дефинише право на новчану социјалну помоћ. “Претходне године било је око 765.000 корисника различитих облика социјалних давања, а међу њима највећи је био број корисника дечијег додатка - око 395.000, што је у односу на 2009. више за око пет одсто, док је број грађана, који остварују право на туђу негу и помоћ у односу на 2009. увећан за 4,3 одсто”, рекао је Мартиновић. Право на борачко-инвалидску заштиту је 2010. остваривало 47.000 грађана, родитељски додатак 62.300 корисника, накнаду за породиље 32.450, а социјалну помоћ 176.107 грађана.

Када је реч о раду 69 народних кухиња у Србији, од којих се јадна налази и у Врбасу и које за најсиромашније грађане често представљају једино место где могу добити оброк у току дана, средства које је министарство издвојило за њихов рад, уз средства локалних самоуправа, бити довољна за њихово даљње функционисање. “Око 332 милиона динара усмерено је Црвеном крсту Србије за наставак рада народних кухиња, а један део новца биће искоришћен и за једнократну помоћ најсиромашнијима у виду 35.000 пакета у храни и хигијени”, додао је Мартиновић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"