Потребне инвестиције

На крају претходне године на евиденцији Националне службе за запошљавање у Врбасу налазила су се 7.282 незапослена лица, међу којима је било 3.817 припадница лепшег пола, саопштио је на конференцији за медије Горан Калуђеровић, шеф НСЗ у Врбасу. Према његовим речима, током 2010. године радни однос засновала су 1.904 лица, што је за око 250 више него у 2009. години.

 

„Успели смо да средимо евиденцију назапослених, са амбицијом да утврдимо стваран број незапослених у општини Врбас. У односу на крај 2009. године када је било више од 8.000 незапослених, на крају 2010. године имамо 7.282 незапослена лица, што је готово 1.000 лица мање. То је последица скидања са евиднеције лица која нису активно тражила посао. Усудићу се да кажем да тренутно можда 5.000 грађана са наше евиденције заиста активно тражи посао. О томе да забрињавајући проценат незапослених уопште не жели да ради, најбоље говори податак да више од 2.000 незапослених чине неквалификовани радници, од којих већина млађих од 30 година, из године у годину, избегавају наше програме припреме за запошљавање”, рекао је Калуђеровић.

Калуђеровић је истакао да ће програми запошљавања Националне службе за запошљавање обележити и 2011. годину. „Управо су отворени конкурс за учешће у финансирању програма обуке за потребе послодавца, затим конкурс за реализацију програма ’Прва шанса’, конкурс за доделу субвенција за самозапошљавање, конкурс за послодавце за доделу субвенције за отварање нових радних места, конкурс за организовање јавних радова. За све програме запошљавања у општини Врбас биће задужен наш службеник Андреј Комненовић, док ће се програмима запошљавања особа са инвалидитетом бавити Нина Станков“, саопштио је Калуђеровић.

Општина Врбас је за програме запошљавања наменила пет милиона динара, а очекује се да ће иста сума стићи из Министарства економије и регионалног развоја. „Са максималних десет милиона динара очекујемо запошљавање или доквалификацију и преквалификацију за око 70 лица. Неко може помислити да је то мало новца и то се може тако оценити, али са тим средствима располаже држава. Зато су нам потребни и други облици запошљавања, осим ових које кроз Националну службу за запошљавање, нуди држава“, реалан је Калуђеровић. Он сматра да Србији, па тако и Врбасу, недостају инвестиције, али зашто њих нема „није питање за НСЗ“. „Ако нема нових инвестиција, новог запошљавања, изузев кроз наше програме, нема. Мислим да је локалним срединама потребна једна врста менаџера који би се само бавио привлачењем инвестиција, јер немогуће ја да за овако лоциран град нема заинтересованих улагача. Ако је процењено да ће у Србију ове године ући четири милијарде еура инвестиција, логично је да имамо једну особу која ће се бавити лобирањем да део тог новца дође и у Врбас“, рекао је Калуђеровић. Најављујући активности НСЗ, Калуђеровић је упознао јавност са личном иницијативом да у сарадњи са НСЗ и администрацијама у општинама Кула и Србобран, организује заједничке сајмове. „Средства за самозапошљавање највише користе мали предузетници. Било би добро да са овим програмом упоредо организујемо сајам запошљавања и сајам предузетништва и занатске делатности, где се видело која врста делатности има прођу на тржишту. На њима може доћи до удруживања, нових пословних идеја, како би програми самозапошљавања имали трајни карактер и довели до коначног решавања проблема незапослености за појединца који се одлучи на овај корак“, рекао је Калуђеровић.

Шеф Националне службе за запошљавање у Врбасу изразио је задовољство резултатима рада у 2011. години. „Посебно признање за рад наше службе у 2010. години одао је Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова, и оно се очитовало у донацији рачунарском опремом. Све то остварено је при раду у условима са редукованим људским ресурсом, јер се неколико наших колегиница у првој половини године налазило на породиљском одсуству“, рекао је Калуђеровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"