Сарадња „Врбас 1904“ и Јагодњака

Представници Добровољног ватрогасног друштва „Врбас 1904“ и Добровољног ватрогасног друштва „Јагодњак“ из Хрватске потписали су Повељу о међународној сарадњи. Како је саопштено, овом повељом „изражава се и потврђује воља и жеља свих чланова оба друштва да се чврстом везом, која је изражена кроз заједнички рад на пољу заштите од пожара и промоције ватрогаства, повежу у нераскидиву целину, за будућност и побољшање ватрогаства на међународном плану“. Обе стране обавезале су се да својим радом, понашањем и дружењем, допринесу јачању везе између друштава.

Говорећи о циљу сарадње, Борислав Мушикић, председник Фонда заштите од пожара, појаснио је како овакве везе могу бити од обостране користи. „Потписавање повеље која је знак трајног и нераскидивог пријатељства, омогућиће добровољном ватрогасном друштву у Јагодњаку и Врбасу заједнички наступ приликом елементарних и других непогода, као и приликом коришћења средстава из европских фондова, у циљу опремења добровољних ватрогасних јединица за рад са млађим и најмлађим категоријама добровољних ватрогасаца”, рекао је Мушикић. Он сматра да је за бољи рад друштва потребно донети уредбе о начину финасирања ДВД, а, пре свега, изједначити статус добровољног са професионалним ватрогасцем.

“Потребно је вршити сталну обуку добровољаца и оспособљавати их за најтеже задатке. У општини Врбас има око 700 добровољних ватрогасаца. У Хрватској се много више посвећује пажња ватрогаству у односу на Србију, посебно добровољном. Све општине издвајају за добровољно ватрогаство пет одсто из свог буџета, а друштва добијају и средства из државног буџета. Сва добровољна ватрогасна друштва имају доста добру опрему и раме су уз раме са професионалним јединицама, чиме се код нас не можемо похвалити. На пример, једно мало друштво у Хрватској, величине ДВД из Бачког Доброг Поља, годишње добија око 20.000 еура, док у нашој општини сва друштва, а има их укупно шест, нису добила ту суму збирно у последњих 20 година. Код нас друштва функционишу на ентузијазму појединаца, док су у Европи окосница ватрогаства управо добровољна друштва”, рекао је Мушикић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"