Округли сто о ВБК

“Врбас, Панчево, Бор и Обреновац и даље су четири најзагађенија града у Србији, иако у целој земљи има чак 177 црних еколошких тачака", речено је на јуче одржаном округлом столу о највећим еколошким проблемима у Србији, који је у Медија центру Удружења новинара Србије организовао недељник "Време" и Фондација "Heinrich Böll". О проблему загађености Великог бачког канала на округлом столу говорио је и Томислав Ђивуљскиј, шеф службе инжењеринга у ЈП “Дирекција за изградњу” и члан Јединице за примену пројекта решавања Великог бачког канала.

“Наша презентација у односу на друге учеснике округлог стола разликовала се по томе што смо ми једини говорили о конкретном решавању нашег еколошког проблема и о позитивним искуствима локалне самоуправе и покрајиснких и републичких органа власти који су укључени у цео пројекат. Истакли смо да нисмо чекали да неко други уместо нас решава проблем Великог бачког канала, већ да смо одавно имали јасну концепцију, припремали пројектну документацију, а затим, у оквиру подизања еколошке свести, израдили Локалне еколошки акциони план, где су сви сегменти друштва прогласили решавање проблема ВБК за приоритетни задатак”, рекао је Ђивуљскиј. Он је учеснике округлог стола упознао да је добар део послова на делу сакупљања отпадних вода већ завршен, изграђена је канализациона мрежа у Врбасу, при крају је изградња мреше у селима општине и главног колектора за прикупљање индустријских отпадних вода.

“Убрзо нам следи изградња централног пречистача, који ћемо завршити у наредне две године. Онда нам преостаје онај највидљивији део посла, ремедијација и уклањање муља из канала, што ће грађани највише поздравити. Наша презентација била је добар пример да се не може седети скрштених руку и чекати да неко други реши ваш проблем, већ да је неопходно успоставити чврсту сарадњу са вишим органима власти и партнерима из међународне заједнице”, рекао је Ђивиљкиј.

Током прошле године недељник "Време" је у сардањи са Фондацијом "Хајнрих Бел" истраживао такозване "црне тачке" у Србији, а истраживање је подразумевало обилазак терена, разговор са грађанима и надлежнима, као и анализе мониторинга, односно контроле.

Линк: Трибина "Времена" - Црне еколошке тачке Србије

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"