Дан тестирања на ХИВ

Ове године први пут се обележава Дан тестирања на ХИВ у Војводини. На предлог Комисије за ХИВ Покрајинског секретаријата за здравство, покрајински секретар др Атила Ченгери донео је одлуку да се сваки трећи понедељак у марту искористи за промоцију тестирања на ХИВ.

Већ више од 15 година постоји високо ефикасна терапија, која помаже људима који живе са ХИВ-ом да остану здрави и да наставе нормалан живот. Међутим, предуслов за успешност лечења ХИВ инфекције је рана дијагностика. Особе инфициране ХИВ-ом у просеку десет година живе без било каквих симптома и једини начин да се у овом периоду дијагностикује ХИВ инфекција је тестирање на ХИВ. У случају позитивног резултата, уз надзор инфектолога, инфицираној особи се може увести терапија, која ће омогућити да остане здрава, односно да не дође до узнапредовале ХИВ инфекције, која се манифестује различитим  симптомима и знацима, а који могу довести до смртног исхода.

Терапија ХИВ инфекције доступна је свим грађанима АП Војводине и у потпуности бесплатна. У 2010. години у Војводини је дијагностиковано 30 нових случајева ХИВ инфекције, што је три пута више од 2000. године. Трећина новодијагностикованих ХИВ инфекција су већ биле клинички манифестне и животно су угрожавале ове болеснике. Специфичност Војводине је чињеница да се ХИВ инфекција дијагностикује у значајном проценту и код старијих. Још један веома негативан показатељ је да се у Војводини тестира мање од 10% трудница, док се у развијеним земљама на ХИВ тестира преко 90% трудница. У појединим окрузима наше покрајине у 2010. години није тестирана готово ниједна трудница. Тиме је отворена могућност за преношење ХИВ инфекције са ХИВ позитивне мајке на новорођенче.

Како би унапредили одговор наше покрајине на епидемију ХИВ инфекција и повећали стопе тестирања, а тиме и могућност ране дијагностике, покрајински секретар за здравство је упутио допис свим здравственим установама да прошире индикације за тестирање на ХИВ за амбулантне пацијенте и здравственим установама, и омогуће кроз обезбеђење финансирања ХИВ тестирања свим грађанима који то желе, односно код којих су постављене индикације и да се тестирају.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"