“Друга шанса” у ОШ “20. октобар”

Од 1,4 милиона неписмених у Србији, њих 67.000 живи на подручју Јужнобачког округа, а у општини Врбас чак 7.342 лица старијих од 15 година није завршило основну школу. У решавање овог проблема укључила се Основна школа “20. октобар”, у којој ће од јесени бити пружена могућност одређеном броју људи да заврше осмолетку.
„Србија је потписник споразума међународних размера која има за циљ и обавезу да смањи број неписмених за 50 одсто у наредних 15 година. Према режиму досадашњег образовања, за тај проценат би нам требало 150 година, а треба имати у виду и то да сваке године добијамо нових 5.000 неписмених“, рекао је Славољуб Колашинац, директор ОШ „20. октобар“ која је укључена у пројекат „Друга шанса“.

 

Вечерња школа почеће са радом у септембру и у првој групи полазника биће 75 лица која немају никакво или половично основно образовање. Ова обука одвија се у оквиру пројекта који до 2013. године финансирају Министарство образовања и Европска унија.
„Насупрот раширеном мишљењу да су неписмени или нефункционално писмени углавном људи старијих генерација, стоји чињеница да преко 100.000 младих до 27 година нема завршену основну школу. Они немају никакву перспективу у животу и морамо им помоћи у решавању тог проблема. Поред тога, овим пројектом уводимо у систем могућност доживотног образовања, како би сви, без обзира на године, имали прилику да се дообучавају“, истакла је проф. др Снежана Медић, професор на Филозофском факултету у Београду и координатор пројекта.

Поводом реализације “Друге шансе” у ОШ “20. октобар” одржан је радни састанак представника свих установа, институција, као и локалне власти, које подржавају спровођење пројекта.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"