Струја из отпада

Радна група за управљање отпадом на подручју Јужнобачког округа дефинисала је правце деловања и ради на изради регионалне депоније на површини већ постојеће, изјавио је за новосадски лист Дневник директор ЈКП „Чистоћа” Далибор Новаковић. Регионална депонија складиштиће отпад из Бачке Паланке, Врбаса, Србобрана, Бачког Петровца, Темерина, Жабља, Беочина и Новог Сада.

Према речима Новаковића, “стара депонија ће се санирати тако да ће се извући сав користан отпад, а остало ће бити одложено на ново поље, изграђено по стандардима санитарно-техничке депоније”. Овим планом створиће се услови за пријем отпада са територије Јужнобачког округа. “Када смањимо количину смећа направићемо место за отпад у наредних 20 година. Ту ће се одлагати само материјал који није штетан, али се не може искористити. Прво морамо да отворимо ново поље, како би могли да функционишемо. Једна трака је требала да почне са радом, али је то због временских услова то одложено за десетак дана”, рекао је Новаковић. Он је овом приликом најавио и изградњу енергетског постројења за производњу електричне енергије, који ће као гориво користити неупотребљив отпад.
“Процена је да на постојећој депонији има око 25 милиона тона овог материјала, а све сем папира може да се искористи. Од те количине 30 одсто се рециклира, један део ће бити компостиран, а остало је инертни отпад који не штети околини. Сматрамо да ће за град најкорисније бити да се од тога производи зелена енергија”, рекао је Новаковић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"