Светски дан вода

Светски дан вода, 22. март, обележава се данас под слоганом „Вода за градове - одговор на урбани изазов“, уз упозорење да 1,2 милијарди људи у свету нема приступ здравствено безбедној води за пиће. Обележавање Светског дана вода усмерено је на скретање пажње јавности на последице по урбане водоводне системе изазване растом популације, индустријализацијом, климатским променама и елементарним непогодама. Обележавању Светског дана вода придружили су и чланови Еколошког покрета Врбаса и ученици ССШ „4. јули“, који су крај споменика Јожефу Кишу, градитеља Великог бачког канала, одржали јавни час посвећен проблему водоснабдевања и загађења водених токова.

Ове године Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Светски дан вода обележава конференцијом на којој се говори о резултатима контроле здравствене исправности воде за пиће из централних водоводних система највећих градова у Србији. Према прелиминарним подацима, резултати испитивања здравствене исправности воде за пиће из 153 контролисана централна водоводна система показују да су од укупног броја 76, или 49,67 одсто, исправни, односно имају мање од пет одсто микробиолошки и мање од 20 одсто физичко-хемијски неисправних узорака воде. Резултати физичко-хемијског испитивања узорака воде за пиће показују да 15, или 9,80 одсто водовода, има само физичко-хемијску неисправност у више од 20 одсто испитиваних узорака годишње. Резултати микробиолошких испитивања узорака воде за пиће показују да је на територији Србије укупно регистровано 24, или 15,69 одсто, водовода само са микробиолошком неисправношћу у више од 5 одсто испитиваних узорака воде годишње. Од укупног броја контролисаних високоризичних водовода, односно водовода са "удруженом неисправношћу", има 38 или 24,84 одсто.

Иницијатива за међународно обележавање Светског дана вода потекла је 1992. године на конференцији Уједињених нација под мотом "Животна средина и развој". Том приликом, Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију и одредила 22. март као Светски дан вода чије је обележавање почело 1993. године.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"